petak, 24. ožujka 2017.

LJUBIČICE: DA LI ZNATE KOLIKO SU ZDRAVE?

Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih stanica raka. Sadrži salicilnu kiselinu koja je sastavni dio aspirina i učinkovita je u liječenju glavobolje, migrene i nesanice.

S prvim zrakama proljetnog sunca na šumskim obroncima svoje glavice izviruju i prekrasne, mirisne ljubičice. Uz ovu se biljku vežu brojni mitovi. U staroj Grčkoj bila je poznata kao simbol ljubavi i plodnosti.

Njezin miris iskoristio je i ružni Hefest kojem je tako uspjelo poći za rukom osvojiti lijepu Afroditu, a Zeus je ispunio livadu ljubičicama kako bi utješio svoju ljubavnicu koju je zbog Herine ljubomore morao pretvoriti u junicu. U europskoj kulturi ljubičica je zbog svog izgleda najpoznatija kao simbol poniznosti, skromnosti i tajne ljubavi, no Napoleon ju je smatrao znakom hrabrosti, otpornosti i ustrajnosti pa ju je uzeo za svoj amblem.
Liječi dišne puteve, ali i rak
Ljubičica je jedan od vjesnika proljeća, počinje cvasti već krajem veljače, a uglavnom cvate do kraja travnja. Najviše se koristi u liječenju dišnih puteva i upale crijeva. Sadrži fenolne glikozide saponine, flavonoide i sluzi što joj daje ljekovita svojstva. Djeluje protuupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju, snizuje povišenu tjelesnu temperaturu…
Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih stanica raka. Sadrži salicilnu kiselinu koja je sastavni dio aspirina i učinkovita je u liječenju glavobolje, migrene i nesanice.

    Ima antibakterijsko djelovanje, a koristi se i kod kožnih upala, oteklina, djeluje protiv bolova i kao sedativ.

Čaj od ljubičica koristi se protiv kašlja, hripavca, nakupljanja sluzi, astme, bronhitisa i upale pluća. Čaj navodno pomaže i kod proširenih vena. Mast od ljubičica je melem za rane, preporučuje se kod neurodermatitisa, opeklina i tjemenice kod dojenčadi kao i kod uklanjanja ožiljaka. Koristi se i protiv upale dojki, ali i protiv raka dojke i protiv metastaza nakon operacije raka dojke.
Čaj od ljubičice priprema se od listova i cvjetova, koji se prikupljaju u ožujku i travnju, te suše u hladu na prozračnom mjestu. Za šalicu čaja dovoljna je čajna žlica mješavine.
Sirup jača srce i liječi nesanicu
Za sirup vam je potrebno 90 grama cvjetova mirisne ljubice, 120 grama šećera, 1,5 litre vode. Cvjetove bez cvjetne čašice stavite u lonac i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procijedite i dobro istisnute te dodajte šećer. Na laganoj vatri zagrijavajte uz neprestano miješanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne ključati, maknite ga s vatre i poklopljeno ostavite da se ohladi.
Ulijte zatim u čistu staklenu bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Pomaže prilikom kašlja, nesanice i srčanih tegoba.
Izvor: Večernji.hr


EmoticonEmoticon