utorak, 28. ožujka 2017.

DA LI STE ZNALI KOLIKO JE JORGOVAN LEKOVIT I ŠTA SVE LEČI ? USPEŠNO LEČI KRV, PROBAVU, JETRU, KOŽNE BOLESTI, ALI I PSIHIČKE TEGOBE!


Jorgovan (Syringa vulgaris), od aprila do juna boji pejzaže u ljubičasto, belo, plavo, a zbog lepote i mirisa cvetova ukras je mnogih parkova širom Evrope, po kojoj se raširio sa Balkanskog poluostrva, koje se smatra njegovom domovinom.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

Cvetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u testo za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak prolećnim mešanim cvetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Osim mirisnih nota koje se obilato koriste u parfemskoj industriji, jorgovan ima svoje mesto i u narodnoj medicini. Upućeni tvrde da je kora biljke, ali i ljuska semena, dobar prirodni adstrigens, odnosno da leči dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik, uspešno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Posebno delotvornim jorgovan se pokazao u lečenju malarije, a lekovitost je potvrdio i kao analgetik u uklanjanju bolova, u lečenju reume i živaca, u obnavljanju ćelija jetre, čišćenju creva.

Kora drveta skida se u rano proleće ili u jesen nakon sazrevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i provetrenom mestu. Lekovitost joj daju sastojci poput siringina, tanina, gorke materije, eteričnih ulja, minerala…

Kao lek spravlja se čaj, tako što se u dva decilitra vode potopi jedna kašičica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda i drži dva sata. Nakon toga čaj se kratko prokuva i ostavi da poklopljen odstoji još sat vremena. Tek onda, zavisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dve šoljice dnevno, a u težim slučajevima i tri šoljice.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i lečenje reume, ali i neuralgije živaca, a zapadna narodna medicina ga koristi i za ispiranje usta.
Za masažu reumatskih bolnih mesta praznu litarsku flašu treba napuniti cvetovima jorgovana, naliti maslinovim ili kukuruznim uljem, prekriti je i zatvoriti vatom i ostaviti da odstoji tri nedelje na suncu. Dobijeni sadržaj procediti, a ulje koristiti za masažu bolnih mesta.
U kozmetičkoj industriji ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima preporučuje se za osetljivu i kožu sklonu crvenilu.

Letnji miris uz jorgovan

Od jorgovana možete jednostavno napraviti i svoj letnji miris. Lagano izgnječene cvetove jorgovana stavite u keramičku posudicu (ili neku drugu otpornu na visoke temperature) i prelijte ih sa ključalom vodom. Dobro zatvorite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga procedite tečnost i odbacite cvetove. Dobijenu tečnost ponovo skuvajte i ponavljajte proces dok ne dobijete željeni miris. Kada se ohladi, sipajte ga u posudu sa sprejom i držite u frižideru. Nanosite ga kao lagani letnji parfem.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo),tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge),posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

ODLIČNO JE ZAR NE AKO VAM SE DOPALO ,A ŽELITE PODELITE SA VAŠIM PRIJATELJIMA . JEDVA ČEKAM JORGOVAN UVEK MI ULEPŠA DOM

(uprirodijelek)


EmoticonEmoticon