srijeda, 20. prosinca 2017.

UKUSNO NOVOGODIŠNJE PECIVO U OBLIKU BORIĆA

POTREBNO:

    60 dag glatkog brašna
    1 kockica svježeg kvasca
    1 dl mlake vode
    2,5 dl mlijeka
    100 g maslaca
    3 žlice šećera
    1 žličica soli
    1 jaje
    I još: 2 žlice hladnog mlijeka + 1 žumanjak za premaz

PRIPREMA:

    Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa 1 žlicom šećera pa pustiti da se digne. Proces je gotov nakon 10-tak minuta.
    Pomiješati brašno, sol, ostatak šećera, jaje, vodu, otopljeni maslac te uzdignuti kvasac. Miksati u početku nastavcima za tijesto (ja miksam spiralama) tako dugo dok se svi sastojci ne sjedine. Nastaviti mijesiti rukama još malo dok ne dobijete potpuno glatko i mekano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da se diže najmanje 30 min dok ne udvostruči volumen.
    Tada ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesiti rukama te izrezati na cca 25 malih komadića. Ukoliko radite klasične puter štangice, svaki komad razvaljati duguljasto, zarolati od sebe prema gore lagano rastežući rukama prema van kako biste dobili duguljaste oblike. Ukoliko radite peciva u obliku borića, tada svaki komad dlanom ruke malo rastanjiti i oblikovati u trokut. Zatim svaki komad škarama zarezati kako biste dobili grane na boru. I to je to.
    Slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti krpom i pustiti da počivaju još 30 min. Tada ih premazati premazom od mlijeka i žumanjca, po želji posipati sezamom, lanom ili krupnijom soli te peći u zagrijanoj pećnici na 220ºC 15 min. Bitno je ne prepeći ih, jer će jedino tako peciva ostati mekana i podatna.


EmoticonEmoticon