srijeda, 20. prosinca 2017.

ČOKOLADNE KROFNE S RUPOM PEČENE U RERNI

POTREBNO:

    750 g glatkog brašna
    4 žlice šećera
    1 žličica soli
    2 vrećice instant suhog kvasca
    350 ml toplog mlijeka
    150 ml ulja
    2 jaja
    3 žumanjka

Za premaz krafni:

    1 žumanjce + 3 žlice suncokretovog ulja

Za čokoladni umak:

    300 g čokolade za kuhanje
    200 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

    Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, kvasac i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati sve vrijeme mikserom sa spiralama ili nastavkom za tijesto. Kada tijesto postane koliko toliko kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite dalje rukama. Pobrašnite dobro radnu površinu prije toga jer tijesto je dosta mekano i lijepi se za ruke. Mijesite ga energično bar 10 minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga tada u veću posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje bar 40 minuta kako bi udvostručilo volumen.
    Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom za tijesto na debljinu od 1,5 cm. Izrezujte tada prigodnim okruglim kalupom krafne. U sredini svake manjim oblikom napravite rupu. Ja sam u nedostatku bilo čega drugog koristila čep od boce 😉 Preostalo tijesto umijesite brzo ponovo, razvaljajte pa postupak ponovite.
    Ukoliko ćete krafne peći u pećnici, slažite ih u veliki lim na papir za pečenje u malim razmacima. Ukoliko ćete ih pržiti u ulju, ostavite ih izrezane na čistom ubrusu, pokrivene da miruju. Bitno je da krafne prije pečenja na bilo koji način odstoje barem 30 minuta i da se još jednom malo dignu.
    Krafne netom prije pečenja u pećnici treba premazati kombinacijom umućenog žumanjca i dvije žlice ulja.  Peći u pećnici na 180C 20 minuta. Gotove su kada dobiju lijepu zlaćanu boju. Prohladiti pa premazivati čokoladnim umakom. Ukrasiti po želji.
    Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici slatko vrhnje pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Miješati sve vrijeme dok se čokolada ne otopi. Umak ne smije provrijeti! Ovo je ustvari posupak za izradu ganache kreme 😉
    Dobar tek i uživajte u svojim krafnama!


EmoticonEmoticon