srijeda, 20. prosinca 2017.

BLAGDANSKE ŠTANGLICE SA ORASIMA

POTREBNO:

    4 bjelanjka
    450 g šećera u prahu
    450 g mljevenih oraha
    sok polovice limuna

PRIPREMA:

    Miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodavati šećer malo po malo i miksati sve vrijeme. Na kraju dodati sok od limuna i još kratko promiksati.
    Tada smjesu razdvojiti na dva dijela pa u jedan dio dodati orahe i dobro sve izmiješati. Dobivena smjesa je jako gusta i ljepljiva.
    Radnu površinu pobrašnite pa preko nje razvaljajte smjesu s orasima što tanje. Trebala bi bili debljine cca 5 mm. Preko cijele razvaljane površine nanesite ravnomjerno preostalu polovicu ulupanih bjelanjaka sa šećerom. Sada debljim nožem izrežite prutiće otprilike 1,5 cm širine i 6 cm dužine. Ovo će biti prilično ‘pipkav’ posao pa si pomognite tako što ćete nož nakon svakog provlačenja oprati pod vodom ili obrisati u ubrus. Budući je podloga od oraha jako ljepljiva i mekana, najlakše ćete prutiće prenijeti u lim za pečenje uz pomoć istog tog noža s kojim ste ih rezali. Jednostavno podvucite nož ispod svakog prutića, odignite ga i premjestite na lim 😉
    Prutiće slažite u lim na papir za pečenje u malim razmacima pa pecite u pećnici na 70º C 2,5 sata. Ja sam pekla na dvije razine u dva lima sa funkcijom ventilatora.
    Ohladite i pospremite u kutije s poklopcem do posluživanja.


EmoticonEmoticon