srijeda, 13. prosinca 2017.

POSNI PRŽENI FILETI SOMA NA MOJ NAČIN

Filete soma je danas lako nabaviti u ribarnicama... Kupujem pangasiusa, ukusan je, deca ga vole, nema koščica, a ni cena mu nije bezobrazna... Pa, evo kako ga ja spremam, a svi volimo...

Sastojci

    1i 1/2 kg fileta soma pangasiusa
    Smesa za prženje:
    1 šolja kukuruznog griza
    1/2 šolje kukuruznog brašna
    1/2 kašičice suvog začina
    1/2 kašičice soli
    1/2 kašičice aleve paprike
    Za preliv:
    sok od 2 limuna
    malo maslinovog ulja
    pola vezice peršunovog lista (iseckanog)
    4-5 čena belog luka (iseckanog)
    i još ulje za prženje ribe
    još 1 limun (po želji)



Priprema

    1.

    Filete soma pangasiusa ostaviti da se odmrznu, ali ne do kraja. Pošto su smrznuti zajedno sa emulzijom u kojoj su transportovani do naših krajeva, ja ih properem pod tekućom vodom, pa onda ostavim na tacnu. Poluodmrznute iseći na lepe komade, i tako započeti prženje (lakše se rukuje, nego kad su potpuno odmrznuti).
    2.

    Za to vreme izmešati suve sastojke, u koje treba svako parče dobro utapkati pre prženja (kukuruzno brašno, kukuruzni griz, so, alevu papriku i suvi začin). Parčad ribe uopšte NE treba soliti, sva so je u ''ogrtaču''.
    3.

    U posebnoj posudici napraviti preliv od limuna, izmešati limunov sok sa malo maslinovog ulja, dodati iseckan beli luk i peršunov list.
    4.

    Ribu pržiti u tiganju, pa je slagati u posudu za služenje. Svako parče ribe preliti jednom  kašikom limunovog preliva, i tako do kraja.

Posluživanje

Poslužiti sa još limuna, isečenog na kriškice i prilogom po želji, krompir salatom, garniturom od blitve i krompira, barenim pirinčem, i sa nekom lepo rashlađenom salatom.

I hladno belo vino ovde je obavezno!


EmoticonEmoticon