srijeda, 13. prosinca 2017.

MEDENJACI MEKANI KAO DUŠA


Sastojci
    4 jaja
    250 gr secera
    6 kasika meda
    600 gr brasna(meni je proslo vise mozda oko 800)
    2 kasicice sode
    1 kasicica cimeta

    Glazura
    1 bjelance
    150 gr prah secera
    1 kaiska soka od limuna
    2 kasike vode
    10 klincica(mljevenih)



Priprema

    1.
    Umutit jaja sa secerom, medom, cimetom i zamijesiti tijesto dodajuci sodu i brasno. U receptu pise 600 gr ali sam ja dodala vise i to da dobijem tijesto koje moze da se oblikuje u kuglicu mada je i dalje bilo ljepljivo pa sam morala malo vlaziti ruke da bih radila sa njim.
    2.

    Po receptu tijesto treba da odstoji 2 sata u frizideru ali posto sam ja zurila radila sam odmah tako sto sam vlaznim rukama otkidala komadice i pravila kuglice velicine velike masline.
    3.
    Kuglice stavljati u podmazan pleh i to malo razmaknuti jer dosta narastu pri pecenju a imaju ljepsi oblik ako se ne sastave kad se peku.
    4.
    Peci da blago porumene oko 12-15 min. Medenjaci ce biti jako mekani ali tako treba jer kad se ohlade malo ce se stvrdnuti.
    5.
    Za glazuru umutiti bjelance sa secerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa ihostaviti da se osuse. Ja sam ih slagala na foliju pa u rernu na 80-100 C oko 1 h.

Posluživanje

Medenjaci su zaista vrlo mekani i mogu odmah da se jedu za razliku od drugih koji moraju da odstoje 1-2 dana i veoma su ukusni mada mislim da bi im lijepo pao i neki zacin za medenjake ali posto ja nisam imala stavila sam samo cimet.
Evo opet sam ih pravila i dodala sam i klincice i to je ono pravo sad su zaista odlicni


EmoticonEmoticon