četvrtak, 26. svibnja 2016.

RADINA TORTA! UH KAKO JE DOBRA, OVAKO NEŠTO NISTE JOS PROBALI!!



SASTOJCI
2 kom bjelanaca+malo soli
75 g šećera
25 g oštrog brašna
15 g gustina
1 najmanja kašičica praška za pecivo
35 ml ulja

VOĆNI FIL
350 g malina (svježih ili smrznutih)

4-5 kašika šećera
40 g gustina + malo vode
20 g maslaca

Preliv za kore
100 -150 ml mlijeka
1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile

FIL II
350 ml šlag
100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
120 g mliječne čokolade
1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
2 kašike fila III

FIL III
350 g mascarpone sira
4 kom žumanca
100 g šećera u prahu
naribana korica narandže
150 ml šlag 5+

Dekoracija
Po želji maline, čokolada i sl.


PRIPREMA
Kora (Ispeći dvije kore)
Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. U laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)

FIL I
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri.
Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.

FIL II
Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa ohlađenom ganaš masom. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.

Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Fil III
Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.
Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Slaganje
Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:
Kora + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka

Izvor: www.coolinarika.com


EmoticonEmoticon