petak, 27. svibnja 2016.

ČOKOLADNA ŠUMSKA VILA



Sastojci:
biskvit
    3 jaja
    125 g šećera
    125g brašna (ja sam stavila pola oštrog, pola glatkog)
    2 žlice kakaa

    0,5 dcl ulja
    0,5 dcl vode
    1/2 praška za pecivo tj. jedna čajna žličica

    ganache
    500 ml slatkog vrhnja (hole i sl.)
    250 g čokolade za kuhanje

    voćna kremica
    600 g smrznutog šumskog voća (mogu i maline, jagode ili višnje)
    30 g gustina
    3-5 žlica šečera (po ukusu, ovisi koliko je kiselo)

    bijela krema
    200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
    2 žlice kiselog vrhnja
    2 žlice šećera

    glazura
    100g margarina
    1 žličica ulja
    200g čokolade za kuhanje

Priprema

    1.

    Izmiksati žumanjke sa šećerom.

    Kakao preliti sa 2 žlice vruce vode i izmješati da se dobije gusta pasta.

    Zatim to pomješajte sa žumanjcima.

    Stalno miksajući polako dodavajte ulje, a zatim i vodu.

    Prosijati brašno sa praškom za pecivo i umješati u prethodnu smjesu.
    2.

    Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg i lagano špatulom sjedinite sa prethodnom smjesom.


    Izlijte u kalup za tortu 22-24 cm, obolozenu papirom za pečenje i pecite na 180°C cca 30min.

    (obavezno čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen )

    Pečen biskvit ohladite i prerežite po pola, i prvi dio stavite u kalup od torte, malo ga poškorpite mlijekom.
    3.

    Kad čekate da se bisvit ohladi napraviti ganache.

    U slatko vrhnje koje je zagrijano skoro do vrenja dodajte izlomljenu čokoladu i mješajte dok se ne dobije glatka smjesa.
     4.

    Polovicu ganacha izlijati na biskvit.

    Staviti u frižider, dok ne napravite kremicu od šumskog voća.
    5.

    Šumsko voće i šećer staviti kuhati na vatru, kad se malo ugrije dodati gustin, mješati sve dok se ne zgusne.

    Izmiksati štapnim mikserom i kad se ganache na torti stvrdnuo, lagano premazati pola kreme, i ponovo tortu vratiti u frižider.
    6.

    Vrhnje za šlag izmiksati sa kiselim vrhnjem i šećerom. Pola vrhnja premazati na tortu, zatim staviti drugi biskvit i redoslijed slaganja kreme ponoviti još jednom.
    7.

    I za kraj sve preliti glazurom, margarin kuhati na laganoj vatri nok se ne prestanu stvarati mjehurići.

    Kuhani mrgarinmaknuti s vatre, dodati ulje i ostaviti 2-3 min. da se slegne talog. U drugoj posudi razlomiti čokoladu i u nju laganododajte otopljeni margarin.

    Žicom za snijeg mješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

    Toplu glazuru prelijte po torti.

Posluživanje

Ukoliko vam se polovica ganachea ili krema od šumskog voća stvrdnula, slobodno ih zagrijte na laganoj vatri par minuta da ponovo omekšaju.


EmoticonEmoticon