utorak, 24. svibnja 2016.

ORAH - ORANŽ ŠNITE

Kolač je prerada kulinarikinih ploški od naranči, ja sam ih malo prilagodila svom ukusu, pa evo još jedna verzija...

Sastojci

    Kora:
    6 kom bjelanaca
    150 g šećera

    200 g mljevenih oraha
    2 kašike oštrog brašna
    Fil:
    6 kom žumanaca
    150 g šećera
    2 kom burbon vanilin šećera
    120 g gustina
    1.5 dl svježe cijeđenog soka od narandže
    6.5 dl mlijeka
    sitno ribana korica 1 narandže
    60 g maslaca
    2 dl slatkog vrhnja
    Ostalo:
    sjeckani orasi za ukrašavanje


Priprema

    1.

    Fil:

    Zagrijavati mlijeko na šporetu. U manjoj posudi pomješati gustin, šećer i burbon vanilin šećer, narendanu koricu narandže (obično zamrznem koricu, lakše se renda), žumanca i umješati sa sokom od narandže. Kad se mlijeko zagrije skuhati gustu kremu uz stalno mješanje. Skinuti sa šporeta, prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
    2.

    Kora:

    Bjelanca miksati par minuta pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije fini snijeg od bjelanaca.
Dodati orase i brašno, lagano kuhačom umješati i izliti na pleh koji smo obložili pek papirom i lagano premazali hladnim maslacem. Dimenzije su 40x30 cm. Peći koru na 170 stepeni oko 15-ak minuta, zavisi od rerne. Kad je kora pečena i prohlađena prerezati je uspravno na 3 ili 4 dijela, po želji, tako da tobijete 3 ili 4 kore dužine 30 cm.
    3.

    Fil:

    U mlaku kremu dodati 60 g maslaca i dobro izmiksati (maslac dodajem čisto da fil bude kremastiji, ovo možete i izostaviti), a kad je krema potpuno ohlađena, umutiti slatko vrhnje (ja koristim zaslađeno sl.vrhnje, a vi po želji) i pomješati sa filom, ja kad dodajem sl. vrhnje uvijek miješam kuhačom, bude mi ljepša krema.
    4.

    Fil podijeliti na 3 ili 4 jednaka dijela (u zavisnosti da li radite sa 3 ili 4 kore) i filovati kore. Na kraju ukrasiti kolač sa sjeckanim orasima ili griljažom i dobro rashladiti. Rezati na tanje šnite.
Prijatno! :)


EmoticonEmoticon