srijeda, 15. studenoga 2017.

ĐUS KOLAČ - LAGAN, KREMAST I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ KOJI MORATE PROBATI


Sastojci
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
Fil:
300 gr krem sira
150 gr šećer u prahu
3 dl slatke pavlake
100 gr putera
10 gr želatina u prahu
rendana kora od 1 limuna
Glazura:
7 dl đusa
2 pudinga od vanile
4 kašike šećera

Priprema
1.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.Zatim postepeno dodavati dvije kašike šećera muteći dok se ne otopi.
Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
Sjediniti smjesu od žumanaca sa uljem pa dodati šam od bjelanjaka,brašno,prašak za pecivo i kakao te polako promješati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 25 minuta.
2.
Umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa krem sirom i dobro izmješati.
Potom dodati šlag od slatke pavlake,rendanu koru od limuna i nabubreli želatin(želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri).
Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3.
U šerpu sipati 5 dl đusa,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno razmutiti puding u preostalom đusu pa sipati u ključali sok i kuvati dok se ne zgusne.
4.
Koru premazati filom i ostaviti u frižider da se stegne.
Zatim preliti mlakom glazurom od đusa i ostaviti da se ohladi.
dekorisati po želji.


EmoticonEmoticon