petak, 22. siječnja 2016.

SVE O EKSPRES LONCU: Koliko skraćuje kuhanje, kako ga izabrati, kako se njime koristiti…?

Nevjerojatno je koliko visoka temperatura i pritisak mogu transformirati namirnicu i to u vrlo kratkom roku. Zamislite da vam za lonac graha ne treba više od sat vremena, nego samo pola sata ili da omiljeni kremasti rižoto bude spreman za samo 7 minuta? Ako vam sve ovo zvuči kao reklamni blok, prevarili ste se.


Ekpres lonac, u našim krajevima poznat i kao pretis lonac, doista će uštedjeti vaše vrijeme i pripremiti jelo za upola kraće nego što je to uobičajeno. Donosimo korisne informacije kako bi kuhanjeu loncu pod pritiskom bilo uspješno.

  Kako izabrati najbolji?

Imajte na umu da lonac ne punite do kraja već otprilike 2/3. Ako vam slobodan prostor predstavlja problem, najbolje bi bilo uzeti jedan lonac zapremnine 5 l. Obratite pažnju na materijale od kojih je načinjen. Iako je vjerojatno skuplji, izaberite čelični umjesto aluminijskog. Također, dno bi trebalo biti od bakra i čelika, a za poklopac je bolje da ima ručni mehanizam. Električni se na prvi pogled čini praktičniji, no zatrebate li brzo otvoriti i pogledati kako napreduje ručak, nećete se moći poslužiti nekom brzinskom tehnikom kao što je stavljanje lonca pod hladnu vodu.

A sad – kuhanje!

Vjerojatno ćete barem jednom skuhati grah u svom ekpres loncu pa imajte na umu da ne forsirate otvaranje poklopca već da pričekate da se sam otpusti. Ne preporuča se otvaranje brzim tehnikama (hladna voda) jer se tada grah može razdvojiti na tekući i čvrsti dio. Ako grah nije dovoljno kuhan, nastavite bez poklopca još tih nekoliko minuta. U ekpres loncu lijepo možete pripremiti i rižoto. Važno je samo da uvijek stavite dovoljno tekućine – čak i nešto više nego što biste inače. Odličan je i za pripremanje paprikaša, ujušaka i temeljaca.

Još nekoliko savjeta…

1. Za karameliziranje mrkve u ekpres loncu koristite sodu bikarbonu jer povisuje pH vrijednost i pospješuje karameliziranje.

2. Nikad nemojte na silu otvarati poklopac. Stavite ga pod hladnu vodu, a zatim pričekajte dok pritisak ne popusti da se može otvoriti.

3. Uvijek imajte na umu da stavite dovoljno tekućine prije zatvaranja poklopca, a sadržaj lonca ne smije ispunjavati više od 2/3 unutrašnjosti.

 
4. Namirnice koje sadrže velik udio šećera nemojte stavljati na dno već na sam vrh jer bi se mogle zalijepiti (rajčice).

5. Ako povećate količinu namirnica, to ne produžuje vrijeme pripreme, u ovom slučaju jednako je kuhati za dvije ili osam osoba.

6. Uvijek budite oprezni i pazite na kazaljku koja pokazuje razinu pritiska u ekspres loncu. Počne li se približavati crvenom, odmah smanjite vatru.

Izvor: Dobra hrana/doznajemo.com


EmoticonEmoticon