subota, 23. siječnja 2016.

GLAVOBOLJA, AKNE, GRČEVI, KRTI NOKTI I KOSA: POSLJEDICA SU NEDOSTATKA OVOG VITAMINA U VAŠEM ORGANIZMU!

Različiti nedostaci minerala i vitamina mogu izazvati različite zdravstvene probleme.

Ovdje su najčešći simptomi nedostatka minerala ili vitamina u vašem tijelu:

1. Grčevi u mišićima/Glavobolja – Nedostatak magnezijuma

Više od 75% ljudi pati od manjka magnezijuma u organizmu. Magnezijum je jedna od najmoćnijih materija koja pomaže da vaš nervni sistem funkcioniše pravilno. Magnezijum opušta napete mišiće i nerve, ublažava glavobolju i može vam pomoći da bolje spavate. Ako patite od nedostatka magnezijuma dodajte neko zelje vašoj ishrani, ili kelj. Dodajte malo gorke soli u toplu kupku jer je bogata magnezijumom koji će se na ovaj način apsorbovati u kožu, piše “Ženski magazin“.

2. Akne na licu – Nedostatak cinka

Akne mogu da ukažu na nedostatak cinka. Cink utiče na ljepši izgled lica i tena i kontroliše vašu kožu u proizvodnji masnoće. Uzimajući 30 miligrama cinka dnevno možete pomoći svom tijelu, a vaše lice će se osloboditi akni. Takođe možete pokušati da jedete sirovo sjeme bundeve.

3. Krti, suhi nokti/Suha kosa – Nedostatak biotina

Vitamin B7 ili biotin je ključ da zdravu kosu. Iako biotin rijetko nedostaje u tijelu, nedostaci se manifestiju kroz gubitak kose, suhu kosu i nokte. Konzumirajte hranu bogatu vitaminom B i riješite problem koji nastaje zbog nedostatka biotina.

4. Slaba kosa – Nedostatak željeza

Željezo pomaže da kiseonik ide kroz cijelo tijelo, čak i u dlake. Ako primijetite da vaša kosa postaje tanja ili imate nagli gubitak kose, možda ukazuje na to da imate nedostatak gvožđa.

5. Bijela ispupčenja– Esencijalne masne kiseline

Ako primijetite mala, bijela ispupčenja na poleđini ruku to može da znači da patite od nedostatka omega-3 masnih kiselina. Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama da vratite ravnotežu svom organizmu.


EmoticonEmoticon