ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

5 VELIKIH GREŠAKA KOJE PRAVITE PRILIKOM PRANJA FARMERICA

Postoji vjerovanje da je farmerice najbolje ručno prati.  Ali većina ih samo ubaci u mašinu sa ostatkom prljavog veša. Kako bi plave i crne farmerice uvijek izgledale kao nove, slijedite sledeće savjete.


Izvratite ih


Bez obzira na temperaturu i ciklus pranja, mašine za pranje i sušenja veša lako mogu da oštete farmerice. To se dešava zato što se komadi odjeće “trljaju” jedni od druge i na taj način se tkanina troši. Izbjegnite ovo tako što ćete farmerice izvratiti, zakopčati dugmad ili rajsferšlus te ih tako oprati, a i osušiti.

 

Ne pretrpavajte mašinu za veš


Logično je da što više stvari stavite u mašinu, prije ćete završiti sa poslom. Međutim, istovremeno ćete uništiti odjeću, jer će se ona, zbog nedostatka prostora, konstantno “trljati” jedna o drugu. Takođe, zakovice i rajsferšlusi će uništiti kako odjeću, tako i bubanj mašine. Farmerice moraju imati prostora unutar mašine kako bi se oprale na najbolji mogući način bez ikakvog oštećenja.

Pogrešan ciklus pranja 

Ako želite da farmerice izgledaju kao nove, morate izabrati što blaži ciklus pranja, ali i sušenja. Najbolje bi bilo da ih ručno operete i osušite vani, na vjetru. Međutim, to iziskuje mnogo truda, a i vremena. Ako farmerice nisu pretjerano prljave, operite ih u hladnoj vodi te osušite na što nižoj temperaturi.


Ne izbjegavajte deterdžent za očuvanje boje


Postoje specijalni deterdženti za veš koji zaista čuvaju boju farmerica. Oni sadrže sastojke koji zadržavaju originalnu boju tkanine te deaktiviraju hlor iz vode, koji u stvari i uništava boju. Ako želite da farmerice izgledaju kao da ste ih upravo kupili, nabavite deterdžent za veš koji će pomoći u očuvanju boje.

 
Ne ostavljajte odjeću predugo u sušilici za veš 

Bez obzira na kvalitet tkanine, ona će se skupiti i presušiti, ako predugo ostane u sušilici. Zato je najbolje da odjeću izvadite iz nje dok je još uvijek vlažna. Nakon toga, stavite je na vješalicu te pustite da se osuši na prirodan način.
izvor: minimagazin.info


EmoticonEmoticon