subota, 23. siječnja 2016.

PRIRODNO, JEFTINO I EFIKASNO: Kako očistiti sudoper za 10 minuta!

Mnogi kažu da je sudoper – lice domačice. Koliko je čisto i sjajno to lice, toliko je čista i cijela kuća. Međutim sudoper je izložena najvećem stepenu zagađenja poslije WC solje.

U njoj peremo sudove, čistimo voće, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posuđe. Nažalost, u večini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vrijedna domaćica trudi se da održava sudoper na najbolji mogući način.

Sudoper možete čistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, što većina od nas i radi. U naše vrijeme industrija nam nudi širok izbor sredstava za pranje i čišćenje. I mi biramo – neke po mirisu, neke po cijeni, a neke iz drugih razloga.

Ja, naprimer, biram po kriterijumu – bezbjednost-kvalitet. I nije teško pogoditi da ovaj kriterijum zahtijeva i veće troškove. Ali rijetko ko razmišlja o ekološkim svojstvima deterdženta i njihovom uticaju na našu kožu i na okolinu..

Ali, sa ovim jednostavnim, prirodnim i veoma efikasnim receptom možete očistiti svoju sudoperu i dovesti je do perfektnog sjaja za samo desetak minuta sa sredstvima koja svaka domaćica ima u svojoj kuhinji na dohvat ruke. Ovu proceduru dovoljno je da odradite samo jednom nedeljno i uživate u sjaju i čistoće vašeg sudopera. Sigurna sam da je većini od vas ovaj recept poznat.

Biće vam potrebno nekoliko kesica limuntusa i sode bikarbone.

Ispraznite sudoperu i prostor oko nje.

Nakvasite je toplom vodom i pospite limuntus po sudopru.
Od gore, na limuntus naspite sodu bilarbonu (primjetićete malu hemijsku reakciju u smislu pjenušanja).
Ostavite je tako na desetak-petnaestak minuta i idite da odgledate svoju omiljenu seriju ili da zavirite u internet :)

Sada uzmite sunđer i toplom vodom operite svoj sudoper. Iznenadićete se koliko je postala čistija i sjajnija za tako kratko vreme, bez naslaga kamenca i fleka. Obrišite je suhom krpom. Ni slučajno nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva za čišćenje sudopera.


Ako želite da dovedete svoj sudoper do perfektnog sjaja, poprskajte je sa sredstvom za brisanje prozora i prebrišite sa suhom krpom.

Savjet plus: Ako je odvod vašeg sudopera začepljen, naspite u njega 100 gr sode bikarbone i 100 gr limuntusa. Tankim mlazom naspite toplu vodu, otprilike 200 ml. Soda sa limuntusom izaziva hemijsku reakciju i počeće da djeluje. Takva smjesa će rastvoriti sitne dijelove hrane i masnoću. Soda bikarbona i limuntus je jednostavno, narodno, sredstvo, koje je spasilo više hiljade sudopera i lavaboa u kupatilu.
Izvor: blog.neum-bih.com


EmoticonEmoticon