petak, 29. siječnja 2016.

5 EFIKASNIH NAČINA DA SE RIJEŠITE BUĐI I PLIJESNI IZ VAŠEG DOMA

Buđi i plijesni se nalaze svuda, ali je veoma bitno da ih držite podalje od svog doma. One su potencijal za razvoj mnogobrojnih oboljenja, od kojih su najčešća respiratorna oboljenja i razne vrste infekcija. Takođe, one mogu uticati i na razvoj alergija, od kojih su najćešće svrab očiju, curenje iz nosa, kihanje i “peckanje” očiju. Ukoliko imate buđ ili plijesan u svom domu, eliminišite ih prirodnim putem na neki od sledećih načina.

Ulje čajevca. U boci sa raspršivačem pomiješate 450 ml vode i dvije kašičice ulja čajevca. Dobro protresite i pošpricajte po površinama na kojima se nalaze buđ ili plijesni. Nemojte prebrisavati, jer je potrebno da tečnost odstoji kako bi problem bio riješen. Imajte u vidu da je miris prilično oštar i da će se zadržati u vašem domu par dana pa, ukoliko je neko od ukućana osjetljiv na mirise, bilo bi poželjno da ovaj način izbjegavate.

Ekstrakt sjemenki grejpfruta. Jedna od odličnih stvari, kada je riječ o ovom ekstraktu, jeste da on nema miris pa ako želite efikasno sredstvo koje eliminiše buđ i plijesni, a koje ne ostavlja mirise, onda je ovo odlična opcija. U bocu sa raspršivačem ubacite 450 ml vode i 20 kapi ekstrakta sjemenki grejpfruta te bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Kao i u prethodnom slučaju, tečnost pošpricajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe za prebrisavanjem.
Alkoholno sirće. U ovom slučaju je bitno koristiti alkoholno sirće i nijedno drugo – naime, ono eliminiše oko 90% plijesni i buđi. Jednostavno, sirće uspite u bocu sa raspršivačem i pošpricajte po problematičnom području i ostavite sa “odradi” posao. Obzirom da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati par kapi esencijalnog ulja (najbolje je da to bude esencijalno ulje limuna, jer je ono dovoljno jako da “zamaskira” miris sirćeta, ali nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osjetljive na mirise).

Hidrogen peroksid. Potreban vam je 3%-ni hidrogen peroksid i plastična boca sa raspršivačem. Hidrogen peroksid uspite u bocu, pošpricajte po problematičnom području, ostavite da djeluje deset minuta i prebrišite.
Soda bikarbona. Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomiješati sa sirćetom ili vodom. Dobro je promiješajte kako bi se rastvorila, a nakon toga dobijeni rastvor naspite u bocu sa raspršivačem te pošpricajte po problematičnom području. Nakon petnaest minuta prebrišite vlažnom krpom.
Autor: minimagazin.info


EmoticonEmoticon