četvrtak, 21. siječnja 2016.

4 PRIRODNA NAČINA DA VAM DOM NEVJEROVATNO MIRIŠE

Prirodni mirisi divan su način da u svoj dom unesete toplinu te napravite osjećaj dobrodošlice svakom ko u njega uđe. Postoji mnogo načina na koje možete unijeti miris prirode u vaš dom. Ako ste u potrazi za nečim brzim, jednostavnim i jeftinim, na pravom ste mjestu. Donosimo četiri prirodna načina kako da vaš dom predivno miriše.

Probudite pozitivne misli


Šta vam je potrebno:
Narandža
Tri štapića cimeta
Šolja svježih brusnica
Kašika do dvije karanfilića
Kašika do dvije muškantnog orašćića


Princip rada:
U lonac srednje veličine naspite vodu (ne do kraja) te dodajte isječenu narandžu. Zatim izlomite štapiće cimeta na manje komade, jer će na taj način pustiti više arome. Dodajte i ostale sastojke. Umjesto svježe brusnice možete staviti i sušenu. Stavite na šporet i uključite na najnižu temperaturu. Uživajte u predivnom mirisu koji će “preplaviti“ vaš dom i probuditi pozitivne misli.

Razbudite čula 

Šta vam je potrebno:

Limun
Par grančica svježeg ruzmarina
Dvije kašike ekstrakta od vanilije
Princip rada:
U manji lonac naspite vodu te dodajte limun, ruzmarin i ekstrakt od vanilije. Stavite na šporet i uključite na najnižu temperaturu. Vaš dom će predivno mirisati, a kombinacija ovih mirisa će razbuditi i vaša najuspavanija čula.

Osvježivač vazduha od želatina i esencijalnih ulja


Šta vam je potrebno:

Četiri kesice želatina u prahu
Dvije šolje hladne vode
Kašika soli
20 – 30 kapi esencijalnog ulja
Boja za hranu (po želji)
Tegla

Princip rada:
U manji lonac naspite šolju vode te pustite da proključa. Dodajte želatin te miješajte dok se ne rastvori. Nakon toga dodajte drugu šolju vode i so te promiješajte i ostavite sa strane. Sada u teglu stavite izabrano esencijalno ulje i boju za hranu. Vrelim želatinom napunite teglu i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pustite da se ohladi te kada postigne sobnu temperaturu, stavite je u prostoriju te će ona veoma brzo predivno da miriše. Da ne biste previše razmišljali koje vrste ulja treba da upotrijebite, probajte sa sledećim kombinacijama:
Limun i bosiljak (dvadeset kapi esencijalnog ulja bosiljka i osam kapi ulja od limuna)
Slatka narandža i ruzmarin (dvadeset pet kapi esencijalnog ulja od narandže i pet kapi ulja od ruzmarina)
Bor, limun i slatka narandža (dvadeset pet kapi ulja od bora, tri kapi ulja od limuna te dvije kapi ulja od narandže)
Limun, lavanda i majčina dušica (dvadeset kapi esencijalnog ulja od lavande, pet kapi ulja od majčine dušice i dvije kapi ulja od limuna)

Mirisni diskovi od sode bikarbone
  
Šta vam je potrebno:

Dvije šolje sode bikarbone
Pola šolje destilovane vode
Deset kapi esencijalnog ulja po izboru
Kalupi za kolače


Princip rada:
U dublju posudu naspite pola šolje destilovane vode i deset kapi esencijalnog ulja. U drugu posudu stavite sodu bikarbonu te postepeno dodavajte vodu i miješajte sve dok ne dobijete čvrstu masu. Mirisnu pastu stavite u kalupe za kolače te ostavite dan, dva da se osuši i stvrdne. Dobićete mirisne diskove koje možete staviti u kupatilo, ormar, kantu za smeće, ispod sudopera i slično, kako biste bili sigurni da će ta mjesta uvijek odisati svježinom.
Autor: minimagazin.info


EmoticonEmoticon