ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

LAGANI GRIZ KOLAČ

Lagan za pripremu, kremastog ukusa koji se moze prilagoditi ukusu vasih najmilijih. Ovog puta izabrala sam ukus instant kave 2u1, za popodnevno druzenje sa vama.
Griz kolac

Sastojci

PRVI SLOJ

 1 l vode
 2 kesice ness 2u 1
 200 gr smedjeg secera
 200 gr psenicnog griza – krupice
  KREMA
 1 l mlijeka
 4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
 12 kasika secera

 2\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
 150gr krem slaga-vanila
  GLAZURA
 150 gr cokolade za kuhanje
 4 kasike mlijeka
 2 kasike ulja
 50 gr margarina
 malo kakaa za posip

Priprema

1
Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a potom i lagano dodati griz.
2
Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.
3
KREMA
4
Staviti 800 gr mlijeka da prokuha.
5

Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.
6
Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti prozirnom folijom.
7
Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.
8
U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.
9
Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.
10
Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.
11
Kolac ukrasiti glazurom od topljene cokolade, posuti kakao prahom.
12
Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.
Posluživanje

Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode sipati kesicu nekog instant soka po izboru.
Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi uzitak.
Izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon