subota, 4. lipnja 2016.

OVAJ VOĆNI KOLAČ ILI TORTA JE NEŠTO NAJUKUSNIJE ŠTO SAM PROBALA.. ZAISTA SVE POHVALE! TOPLO PREPORUČUJEM OVAJ RECEPT



Sastojci

    Podloga:
    250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
    1.5 dl mlijeka
    2 kašike nesquika
    60 gr maslaca

    Fil od kupina:
    6.0 dl voćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
    6 kašika šećera (može manje, a i više kako ko voli)
    60 gr gustina
    60 gr maslaca
    Nesquik-nougat krema:
    7.5 dl punomasnog mlijeka
    2 kašike nesquika
    3 pudinga nougat premium
    4 kašike šećera
    150 gr nesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
    125 gr maslaca
    100 ml umućenog slatkog vrhnja
    Za ukrašavanje:
    200 ml umućenog slatkog vrhnja
    1 kašika nesquika


Priprema

    1.

    -Nesquik-nougat krema:

    Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije. U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
    2.

    Podloga od keksa:

    Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti. Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
    3.

    Voćna krema:

    Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri. Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.

    Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
    4.

    Nesquik-nougat krema- nastavak:

    Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac  i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.

    Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu. Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji...ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine....a vi kako god želite :)

Posluživanje

Ostaviti tortu nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći i služiti.

Prijatno!
coolinarika.com


EmoticonEmoticon