Ljeto je idelano vreme za omiljenu poslasticu - sladoled. S jedne strane, tada nam takav desert najviše prija, a s druge strane, brzo i lako se pravi, a obilje sastojaka koje tokom ljeta imamo na raspolaganju omogućava razne okuse. Ovoga puta odlučili smo se za okus maline
Sastojci:
125 ml punomasnog mlijeka,
125 ml slatkog vrhnja,
1 jaje,
1 žumanjak,
100 g šećera,
125 g krem sira,
225 g malina,
1 žličica ekstrakta vaniluije
Priprema:
Stavite slatko vrhnje i mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte do vrenja, pa sklonite sa vatre.
Umutite jaje, žumanac i šećer.
Ulijte polako toplu smjesu mlijeka i vrhnja neprestano miješajući.
Vratite opet sve u posudu za kuhanje i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući varjačom dok se krema lagano ne zgusne.
Sklonite s vatre i umiješajte ekstrakt vanile.
Prespite kuhani fil u posudu koju ćete staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ledom da se prije ohladi, pa sipajte krem kroz gusto mrežasto cjedilo.
U međuvremenu operite i posušite maline. Stavite maline i krem sir u blender, pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu.
Pomešajte smjesu od malina i sira sa ohlađenim kremom od jaja i posao je gotov!
Gotov sladoled premjestite u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač, ali povremeno promiješajte da se ne stvore veliki kristali leda.
Sastojci:
125 ml punomasnog mlijeka,
125 ml slatkog vrhnja,
1 jaje,
1 žumanjak,
100 g šećera,
125 g krem sira,
225 g malina,
1 žličica ekstrakta vaniluije
Priprema:
Stavite slatko vrhnje i mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte do vrenja, pa sklonite sa vatre.
Umutite jaje, žumanac i šećer.
Ulijte polako toplu smjesu mlijeka i vrhnja neprestano miješajući.
Vratite opet sve u posudu za kuhanje i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući varjačom dok se krema lagano ne zgusne.
Sklonite s vatre i umiješajte ekstrakt vanile.
Prespite kuhani fil u posudu koju ćete staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ledom da se prije ohladi, pa sipajte krem kroz gusto mrežasto cjedilo.
U međuvremenu operite i posušite maline. Stavite maline i krem sir u blender, pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu.
Pomešajte smjesu od malina i sira sa ohlađenim kremom od jaja i posao je gotov!
Gotov sladoled premjestite u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač, ali povremeno promiješajte da se ne stvore veliki kristali leda.
EmoticonEmoticon