četvrtak, 23. lipnja 2016.

VOLITE KROMPIRUŠU A NEMATE PUNO VREMENA DA JE NAPRAVITE? MI VAM NUDIMO BRZINSKI RECEPT ZA OVU PITU!


Sastojci:
1 pakovanje gotovih kora za pitu, srednje debljine
1,2 kg krompira - moze do 1,5 kg
1 glavica luka ili struk praziluka
1/8 kasikice bibera
1/4 kasikice soli
naprstak ljute mljevene paprika
1/8 kasikice crvene paprika
po zelji sjeckani persin ili svjeza paprika
2 dl ulja
1 dl vode
komadicak putera

Priprema
Luk isjeckati sitno I preprziti na malo ulja. Krompir oguliti, oprati I nastrugati na krupnije rende ili nasjeckati veoma sitno. Dodati u luk I prziti na laganoj temperaturi da ne zagori. Zaciniti solju, svjeze mljevenim biberom, paprikom I persinom. Ako pocne prigorjevati dodati malo vode I nastaviti dinstati dok se krompir skoro ne ispece. Pita se pece samo pola sata, tako da krompir treba da bude skoro gotov.
Kore podijeliti na tri dijela a krompir na dva. Pomijesati deciliter ulja sa decilitrom vode za premazivanje kora. Staviti jednu trecinu kora na dno, svaku posebno premazujuci mjesavinom vode I ulja. Potom staviti pola kolicine krompira. Ponovo staviti kore, pa krompir I zavrsiti korama. Pazljivo isjeci na kockice jer ce lakse da se vadi kad je pecena, pa premazati rastopljeni m puterom ili uljem, po vasoj zelji.
Peci oko pola sata do 35 minuta na 220 C ili 425 F.
Pitu malo ohladiti pa uzivati uz omiljenu salatu, jogurt, kefir...


EmoticonEmoticon