Bakina kuhinja, velika šerpa na špretu na drva i vangla puna tijesta za uštipke. To su moje prve asocijacije na ove meni drage loptice od tijesta.
Sastojci:
3 jaja
1 pakovanje svježeg kvasca (40 g)
400 ml mlake vode
kašičica soli i brašno po potrebi (važno je da ne bude tvrdo testo).
Priprema:
Baka je kvasac stavljala u mlaku vodu da se rastopi i dodavala jaja, zatim je stavljala so i dodavala brašno i varjačom miješala tijesto kako bi bilo meko (gušće nego za palačinke)… a onda ostavljala da nadođe najčešće pored toplog šporeta, jer tada brže nadođe.
Od nadošlog tijesta kašikom je vadila uštipke i pržila u dubokom ulju. Danas se pržene stvari stavljaju na salvetu da upiju višak masnoće, ali moja baka, iskreno, to nije radila.
Uštipci ponekad sadrže i jabuku, bundevu, meso, razne vrste sira, jogurt, kiselo mlijeko itd.
Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom i mogu da budu glavno jelo ili dezert.
Unordered List
ponedjeljak, 27. lipnja 2016.
BAKINI UŠTIPCI - NEMA BOLJIH NA SVIJETU CJELOM!
Artikel Terkait
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
EmoticonEmoticon