petak, 3. lipnja 2016.

PUNJENI PATLIDŽAN - JEDNO UKUSNO LJETNO JELO, MORATE PROBATI!

Polako hvatam zalet za jela sa patlidžanom.. Iako je preko zime mogao da se kupi po radnjama, meni patlidžan van sezone nema svoj pravi ukus - malo mi je suđerast i bljutav! Ali pošto ga baš, baš volim, nekada i taj može da prođe.. Evo ga u društvu sa kus-kusom, sušenim paradajzom, pestom i dimljenim kačkavaljem..

Sastojci

    300 gr patlidžana (1 veći)
    70 gr kus-kusa
    100 gr provrele vode
    malo ulja ili putera
    2 veće polutke sušenog paradajza
    2 kašičice pesta od bosiljka
    po ukusu bibera i soli
    40 gr rendanog dimljenog kačkavalja



Priprema

    1.

    Patlidžan oprati, osušiti, odseći dršku i uzdužno prepoloviti. Izdubiti obe polutke, posoliti ih, poprskati uljem i peći 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C da omekne. Izdubljeno "meso" patlidžana iseći na sitne kockice i propržiti na malo ulja ili putera.
    2.

    Kus-kus preliti kipućom vodom i ostaviti 5 minuta da upije vodu i nabubri. Viljuškom rastresti zrnca da se odvoje. U sud sa proprženim kockicama patlidžana dodati kus-kus, pesto od bosiljka i sitnije isečen sušeni paradajz. Dodati malo ulja kojim je naliven paradajz i sve promešati.
    3.

    Pripremljenim nadevom puniti polutke patlidžana. Odozgo posuti sitno rendanim kačkavaljem (ili parmezanom) i zapeći desetak minuta da sir porumeni.
    4.

    Poslužiti sa sezonskom salatom i čašicom belog vina. Meni je ovo bilo glavno jelo, ali može biti i predjelo ili prilog. Dobro je i toplo i hladno.
    5.

    Pesto i sušeni paradajz možete koristiti kupovni, ili domaći.

    Paradajz svakog leta sušim malo na suncu, malo u rerni po ovom receptu. Bosiljak iz bašte u sezoni naberem, iseckam i blenderu, napunim posudice za led, nalijem sve maslinovim uljem samo da obloži bosiljak i zamrznem.
coolinarika.com   (gagaherc)


EmoticonEmoticon