Polako hvatam zalet za jela sa patlidžanom.. Iako je preko zime mogao da se kupi po radnjama, meni patlidžan van sezone nema svoj pravi ukus - malo mi je suđerast i bljutav! Ali pošto ga baš, baš volim, nekada i taj može da prođe.. Evo ga u društvu sa kus-kusom, sušenim paradajzom, pestom i dimljenim kačkavaljem..
Sastojci
300 gr patlidžana (1 veći)
70 gr kus-kusa
100 gr provrele vode
malo ulja ili putera
2 veće polutke sušenog paradajza
2 kašičice pesta od bosiljka
po ukusu bibera i soli
40 gr rendanog dimljenog kačkavalja
Priprema
1.
Patlidžan oprati, osušiti, odseći dršku i uzdužno prepoloviti. Izdubiti obe polutke, posoliti ih, poprskati uljem i peći 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C da omekne. Izdubljeno "meso" patlidžana iseći na sitne kockice i propržiti na malo ulja ili putera.
2.
Kus-kus preliti kipućom vodom i ostaviti 5 minuta da upije vodu i nabubri.
Viljuškom rastresti zrnca da se odvoje. U sud sa proprženim kockicama patlidžana dodati kus-kus, pesto od bosiljka i sitnije isečen sušeni paradajz. Dodati malo ulja kojim je naliven paradajz i sve promešati.
3.
Pripremljenim nadevom puniti polutke patlidžana. Odozgo posuti sitno rendanim kačkavaljem (ili parmezanom) i zapeći desetak minuta da sir porumeni.
4.
Poslužiti sa sezonskom salatom i čašicom belog vina. Meni je ovo bilo glavno jelo, ali može biti i predjelo ili prilog. Dobro je i toplo i hladno.
5.
Pesto i sušeni paradajz možete koristiti kupovni, ili domaći.
Paradajz svakog leta sušim malo na suncu, malo u rerni po ovom receptu. Bosiljak iz bašte u sezoni naberem, iseckam i blenderu, napunim posudice za led, nalijem sve maslinovim uljem samo da obloži bosiljak i zamrznem.
coolinarika.com (gagaherc)
Unordered List
petak, 3. lipnja 2016.
PUNJENI PATLIDŽAN - JEDNO UKUSNO LJETNO JELO, MORATE PROBATI!
Artikel Terkait
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
EmoticonEmoticon