srijeda, 2. kolovoza 2017.

ZNATE LI ZAŠTO JE KOZIJE MLIJEKO DOKAZANO NAJLJEKOVITIJE? EVO ZBOG ČEGA…


Od davnina su se njime liječile mnoge zdravstvene tegobe, a sada ih u američkim bolnicama koriste za liječenje najtežih bolesnika, posebno onih oboljelih od raka.

Proizvodi od kozjeg mlijeka vrlo su cijenjeni po svijetu i smatra ih se najzdravijima. Ali učinak ovih proizvoda nije sasvim novog datuma, jer je još Hipokrat, ali i njegovi prethodnici, kozjom sirutkom liječio različite bolesti, pa i rak. Danas sve bolnice u Sjevernoj Americi surađuju s kozjim farmama i od njih otkupljuju mlijeko i meso kojima hrane oboljele od karcinoma, ali i druge bolesnike.

Na žalost, kod nas ovo mlijeko, kefir i sir nisu zastupljeni u prehrani koliko bi trebalo. Udio mliječne masti u kozjemu mlijeku iznosi od 2,5 do 4,5 posto, i to u obliku masnih globula promjera od 2 do 3 mikrometra koje se brže razgrađuju pa je kozje mlijeko mnogo probavljivije, što je osobito važno uprehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata.

S kozjim mlijekom postignuti su dobri rezultati u liječenju raznih poremećaja apsorpcije kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, dječje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Neke prednosti kozjeg mlijeka:

1. Kozje mlijeko ima antikancerogeno, antibakterijsko i antialergijsko djelovanje

2. Najsličnije je po svom sastavu majčinu mlijeku

3. Kozja sirutka pomaže u oslobađanju otrova iz organizma i istodobno jača imunitet

4. Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata.

5. Sadrži i manje kolesterola (10 mg/100 g) u usporedbi s kravljim (13 mg/100 g)

Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.

A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utječe na kvalitetu kože, kose, noktiju i živčanog sustava. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protuupalno, a istovremeno reguliraju poremećenu funkciju crijeva, također zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama. Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog tlaka i ateroskleroze.

http://www.zivjeti-zdravo.com


EmoticonEmoticon