srijeda, 31. svibnja 2017.

DOMAĆI SIRUP OD NANE - MENTE

Godinama slušam kako je to dobar sirup, pa zašto ga ne praviš...evo konačno sam odlučila isprobati. "Skinula" sam nekoliko recepata s interneta, doradila i napravila jedan recept po svom.

Sastojci

    150 g mente ili oko 30 - 35 kom. mladih grančica
    1 limun
    2 naranče
    40 g limuntusa
    2 l vode



Priprema

    1.

    Grančice mente dobro oprati pod mlazom vode da se opere prašina i uklone bubice i sl.
    Limun i naranču potopiti u otopinu vode, octa i sode bikarbone. Ostaviti 5 - 10 minuta. Dobro isprati pod mlazom vode.
    2.

    Ako se želi sok koji ima nježnu zelenu boju, mentu natrgati na manje komade i usitniti u blenderu (uz dodatak malo vode).
    Druga mogućnost je da se menta natrga na manje komadiće, pri tome lagano pritiskati listiće da izađu njeni mirisi. U tom slučaju sok će ostati proziran.
    Limun i naranče narezati na manje komade i isto usitniti u blenderu (ili ostaviti u komadićima).
    Uzeti prikladnu posudu, uliti vodu, dodati mentu, naranče i limun te limunsku kiselinu (limuntus).
    Promiješati i ostaviti 24h da odstoji. Poklopiti posudu da eterični mirisi mente ne ishlape.
    3.

    Slijedeći dan procijediti kroz dvostruki sloj gaze.
    Dobila sam oko 1,8 l tekućine i na to se stavi 1,8 kg šećera. Koliko tekućine, toliko šećera- kao i kod svih sirupa.
    4.

    Prema receptima koje sam našla na internetu ide 20 g limuntusa. Prvo sam dodala šećer u manju količinu soka (200 ml) radi probe i bilo mi je preslatko. Naknadno sam dodala još 20g limuntusa. Možda ću slijedeći puta povećati i količinu limuna, bar na 2 komada.
coolinarika.com


EmoticonEmoticon