utorak, 10. svibnja 2016.

TORTA "BIJELI EGIPAT" S JAGODAMA

Neću ovaj put previše debatirati o smješnom nazivu ovog kolača, jer doista ne znam zašto se nešto tako fino zove tako obično, a moglo bi se bez problema nazvati “Kremasta rapsodija s jagodama” ili jednostavno Savršenstvo od jagoda!


POTREBNO:

Za biskvit x2:

5 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 g prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
pola vrećice praška za pecivo
Za žutu kremu:

1l+2dl mlijeka
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žumanjaka
10 žlica gustina
2 žlice brašna
200 g maslaca
Za bijelu kremu:

500 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
200 g mascarpone sira
I još: 800 g jagoda

PRIPREMA:

Za biskvit mutiti bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i dobro umutiti. Potom polako usipati prašak za pecivo, brašno i na kraju lješnjake. Smjesu izliti u lim za pečenje preko papira za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz lima skupa sa papirom i pustiti da se ohladi. Isti postupak ponoviti za drugu koru. Kolač sam pekla u limu veličine 35×25 cm.
Za žutu kremu,  staviti 1 l mlijeka da zakuha. Za to vrijeme miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti i svjetlo žuti, dodati 2 dl mlijeka, gustin i brašno. Uliti potom tu smjesu u uzavrijelo mlijeko pa uz neprestano miješanje kuhati cca 5 minuta dok se krema na očigled ne zgusne. Maknuti s vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i dobro sjediniti.
Za bijelu kremu ulupati vrhnje za šlag, dodati sirni namaz i šećer i dobro sjediniti.
Složiti prvu koru, premazati polovicom žute kreme, složiti jagode izrezane na polovice, premazati polovicom bijele kreme, staviti preko svega drugu koru pa ponoviti postupak. Kolač možete premazati sa svih strana dodatnim vrhnjem za šlag pa ćete dobiti oblik torte, a možete ga jednostavno posipati strugotinama bijele čokolade i poslužiti kao kolač.
Dobro ohladiti i uživati u svakom zalogaju!
Dobar tek :)
Izvor: recipeci.com


EmoticonEmoticon