ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

OVO JE JEDNA FINA I LAGANA KREMASTA TORTICA, BEZ MASLACA ILI MARGARINA, KOJA ĆE ODUŠEVITI SVE KOJI JE PROBAJU, TO VAM GARANTUJEM.. PROBAJTE!


Sastojci

    Biskvit
    5 jaja
    10 kašika šećera
    9 kašika ne prepunih brašna
    50 ml mlijeka
    50 ml ulja

    4 kašike pune kvalitetnog kakaa
    1 prašak za pecivo
    Krema
    500ml mlijeka
    1 kesica praška za puding nougat premium
    6 kašika šećera
    100g čokolade za kuhanje
    10 g mljevene želatine
    i još
    300ml vrhnja za šlag
    Ganache
    200 ml vrhnja za šlag
    150 g čokolade za kuhanje
    i još
    300-400g svježih malina


Priprema

    1.

    Biskvit

    Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.

    
    2.

    Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
    3.

    Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta
.Probamo da li je biskvit  gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
    4.

    Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
    5.

    Krema

    Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da  nabubri i umješati u vruć puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
    6.

    Ganache

    Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
    7.

    Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.Koristila sam svježe maline za  tortu,a smrznutim sam ukrašavala.Vi uradite po vašoj volji.

Posluživanje

Poslužiti dobro ohlađeno!
izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon