četvrtak, 19. svibnja 2016.

OVAJ RUČAK JE ZA PRSTE DA POLIŽEŠ, A RECEPT JE NASTAO KAO MOJ MALI EKSPERIMENT.. I U POTPUNOSTI JE USPIO.. EVO RECEPT!



Potrebno:

    2 manje ili 1 veća tikvica
    50 da mljevenog mesa

    1 mala šalica riže
    1 luk
    2 dl tekućeg paradajza (ili koncentrata)
    2 jaja
    4 žlice kiselog vrhnja
    vegeta, sol, papar
    Za paniranje tikvica: 2 jaja, krušne mrvice i brašno

Priprema:

Na malo ulja pirjati nasjeckan luk, dodati mljeveno meso i uz miješanje ga dobro popržiti i razgrudati. Doliti malo vode (ili vina), začiniti po ukusu, doliti i paradajz te pirjati uz povremeno dolijevanje vode 30-tak minuta. Za to vrijeme tikvice oprati pa ih uzdužno narezati na tanke ploške, panirati ih u brašnu, jajima i mrvicama i ispržiti u dubokom ulju dok ne porumene.

Rižu zakuhati u malom lončiću sa vodom (omjer 1:4) dodati samo vegetu. Kuhati uz povremeno miješanje 15-tak min. Za preljev musake: 2 jaja i kiselo vrhnje izraditi pjenjačom, dodati vegetu ili sol i malo papra. U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red pohanih tikvica, zatim red kuhane riže (po potrebi odliti vodu s riže ako je prevodenasta), red umaka od mesa (okusom sličan bologneseu), pa opet red tikvica. Sve zaliti umakom od jaja i vrhnja, posipati ribanim sirom trapistom (gauda) i zapeći u pećnici oko 25 min.


EmoticonEmoticon