Sastojci
40dkg brašna
25dkg maslaca
1/2 praška za pecivo
7dkg šećera
1 žlica ruma + 2 žlice kiselog vrhnja
1 žumanjce
Nadjev
1kg jagoda
15dkg šećera
2 žličice arome vanilije
sok od jednog limuna
2 praška pudinga od vanilije
Priprema
1.
Brašno promješajte s praškom za peciv. Dodajte maslac sobne temperature i utrljajte u brašno da dobijete mrvičasto tijesto. Sad dodajte šećer, rum, žumanjce, vrhnje i zamjesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi nekih sat vremena.
2.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev. Jagode operite, posušite, očistite i izrežite na manje komadiće. Dodajte im šećer, aromu vanilije i sok od limuna, pa sve izmješajte. Sad dodajte prašak za puding, dobro promješajte.
3.
Kalup za pitu namastite.
Ja sam pekla u kalupu promjera 32, ali tijesto je dostatno i za veći kalup ili tepsiju. Dvije trećine tijesta razvaljajte na pobršnjenoj površini na debiljinu nekih 3-4mm. Prebacite u kalup, odrežite viškove. Nadjev rasporedite po tijestu. Od preostale trećine tijesta izrežite trakice i poslažite ih po nadjevu od jagoda. Možete i samo razvući tijesto u krug i prebaciti preko nadjeva, ali onda morate izbockait tijesto prije pećenja. Pitu pecite na 200°C nekih 45 minuta ili dok ne vidite da vam je poprimila zlatno smeđkastu boju.
4.
Dobro ju ohladite i poslužite. Odlično prija poslužena uz sladoled od vanilije. Prijatno!!!
EmoticonEmoticon