četvrtak, 26. svibnja 2016.

LJUBLJANSKA TORTA - ZA IZUZETNE PRILIKE I IZUZETNE OSOBE :) PREPREDOBRA JE!!!



Sastojci:
    1. dio
    4 jaja
    5 kašika šećera
    3 kašike ulja
    4 kašike brašna
    1/2 praška za pecivo

    2. dio
    5 jaja
    6 kašika šećera
    10 kašika mljevenih oraha
    80 gr čokolade
    1 kašika brašna

    1/2 praška za pecivo

    3. dio
    6 bjelanaka
    6 kašika šećera
    6 kašika mljevenih oraha
    2 kašike ulja
    3 kašike brašna
    1/3 praška za pecivo

    Fil
    6 žumanjaka
    12 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1/2 litre mlijeka
    250 grama maslaca
    250 grama margarina

Priprema

    1.

    1. dio

    Umutiti jaja i šećer. Postepeno dodati i ostale sastojke.
    Preliti na kalup i peći koru na laganoj temperaturi .
    2.

    2. dio

    Umutiti jaja i šećer.
Istopiti čokoladu i dodati zajedno sa ostalim sastojcima.
    Ispeći koru.
    3.

    3. dio

    Dobro umutiti bjelanke i šećer. Malo po malo dodavati i ostale sastojke redom.
    Preliti na kalup i ispeći koru.
    4.

    Fil

    Umutiti žumanke i šećer, zatim dodati mlijeko i brašno. Sjedinjene kuhati na pari dok se smjesa ne zgusne. Skinuti sa pare i umiksati maslac i margarin.
    5.

    Poredati kore redosljedom i između svake premazati fil.
    6.

    Tortu premazati šlag pjenom ili kremom.
    Dekorisati orasima, ili jednostavno pustite mašti na volju
coolinarika.com


EmoticonEmoticon