srijeda, 4. svibnja 2016.

PUNJENE TIKVICE ZA VRHUNSKI UŽITAK, KAKO U PRIPREMI TAKO I U KONZUMACIJI OVOG UKUSNOG OBROKA!

Šteta je propustiti sezonu tikvica a ne probati ih pripremiti na razne načine.Jedan od načina vam nudimo i u današnjem receptu i preporučujemo vam da ga isprobate.Čak i oni koji nisu baš ljubitelji tikvica tražit će još! :) Prijatno!!!

Sastojci

    6 - 8 tikvica
    2 glavice crnog luka
    1/2 kg mlevenog mesa
    3 čena belog luka

    1 jaje
    1 šoljica pirinča (skuvanog)

    Za bešamel:
    1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
    1/2 l mleka
    5 čaša kiselog mleka
    malo mirođije
    začini (so, biber, vegeta)
    150 gr gaude


Priprema

    1.
    Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
    2.
    Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
    3.


    Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.

    Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.

    4.

    Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
    5.

    Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.
Izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon