Sastojci:
Krem od jagoda:
425 g pasiranih jagoda (svježih ili zamrznutih),
50 g šećera,
1 kesice želatina
Jogurt mousse:
300 ml slatke pavlake,
15 g želatina,
600 ml gušćeg jogurta,
150 g šećera,
1 kesica vanil šećera
Kora:
200 g mliječnog ili bevita keksa,
100-150 ml toplog mlijeka
Priprema:
Krem od jagoda:
Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili svježe očistiti, oprati i isjeći, a zatim u blenderu usitniti zajedno sa šećerom.
Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri.
Smjesu od jagoda zagrijati (paziti da ne provri) na tihoj vatri, a onda dodati želatin otopljen u 4 kašike pasiranih jagoda, sve vrijeme miješajući dok se ne istopi.
Kremu ostaviti sa strane.
Jogurt mousse:
Slatku pavlaku čvrsto umutiti.
Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri.
Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmiješati.
Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano miješanje dodati masi od jogurta.
Zatim dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmiješati.
Slaganje:
Na dno kalupa (ø 28 cm) poredati keks prethodno namočen u toplo mlijeko.
Obruč kalupa premazati uljem.
Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti kremom od jagoda.
Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promiješati viljuškom, da ima izgled kao mermer.
Ukrašavanje:
Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.
Napomena:
Kora se može napraviti i na sljedeći način:
Istopiti 125 g maslaca i izmiješati sa 250 g mljevenog keksa.
Na dno kalupa (ø 28 cm) ravnomjerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.
Unordered List
Home
Recepti za slatka jela
MERMERNA TORTA OD JAGODA .. BOGATOG OKUSA, PREKRASNOG IZGLEDA.. SAVRŠENA JE!
srijeda, 4. svibnja 2016.
MERMERNA TORTA OD JAGODA .. BOGATOG OKUSA, PREKRASNOG IZGLEDA.. SAVRŠENA JE!
Artikel Terkait
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
EmoticonEmoticon