ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

ČOKOLADNA PISCHINGER OBLATNA



    Sastojci

    1 pakovanje Oblatne (5 komada)
    Krema:
    4 Zumanca
    2 Jaja

    300 g Secera
    400 g Cokolade
    150 g Mljevenog badema (moze i ljesnjaka)
    400 g Putera,sobna temperatura
    1 paket vanilin secer
    Cokoladna glazura
    135 ml Slatkog vrhnja
    150 g Tamne cokolade
    30 g putera
    Ostalo:
    250 g (mozda i vise zavisno koliko stavite) pekmez od sljiva
    Ostalo:
    50 g Cijelog badema za ukrasiti(moze i ljesnjaci)

    Priprema
        1.

        U jednu serpicu staviti vodu na maloj temperaturi a preko drugu zdjelu u koju ce te staviti zumanca,jaja,secer i vanila secer i tako na pari mjesati dok vam jaja ne budu gusca i blijeda ili ako imate termometar da temperatura bude 71 C (160 F).

        2.

        U vrucu kremu dodati cokoladu i mjesati da se cokolada istopi i izjednaci. Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.

        3.


        Kremasto umutiti puter pa dodati ohladenu kremu od jaja i cokolade i ujednaciti.Dodati samljeveni badem i izmjesati kremu.

         4.

        Prvu koru premazati kremom od cokolade.

        5.

        Staviti drugu koru od oblatne pa onda premazati pekmezom od sljiva. Ponoviti proces tako sto cete imati 2 kore sa kremom i dvije kore sa pekmezom od sljiva. Staviti nesto tesko preko oblatne na vrhu(ja stavim knjigu) i ostaviti najmanje 2 -3 sata u frizider da odstoji i da se stegne. Ja ostavim preko noci pa sutradan prelijem glazurom.

        6.

        Zagrijati slatko vrhnje i posuti preko cokolade.

        7.

        Polako mjesati da se cokolada istopi pa dodati puter i jos jednom promjesati.

        8.

        Preliti preko oblatne,ukrasiti bademima i ostaviti u frizider da se cokolada stegne.

        9.

        Rezati i posluziti po zelji.

        Izvor: coolinarka.com   (MersihaO)


EmoticonEmoticon