petak, 29. srpnja 2016.

ŠVICARSKA PLETENICA MEKANA I MIRISNA DO SUSJEDNOG SELA

Nedjeljom je cesto na nasoj trpezi… nekada kupljena a ponekad i mojih ruku djelo :-)) Ovako sam ju naucila pravit jos kao teenie u skoli…


Sastojci
500 gr brasna
50 gr putera, otopljen ali ne vruc
1,5 zlicica soli
1 zlicica secera
1 pakovanje germe ili kocka svjeze germe
3,5 dl mlakog mlijeka
za premazati
1 zumanjak
1 zlica tecnog slatkog vrhnja

Priprema
1.
Pripremite sve suhe sastojke u jednu zdjelu, tecne u drugu i umjesite glatko tjesto. Ako imate pekac za kruh, neka vam on izmjesi tjesto.
2.
Nakon duzeg mjesenja…udarite tjesto nekoliko puta od radnu plocu/stol.
3.
Neka odmara na toplom oko sat vremena. Kratko ga opet izmjesite (ne dugo) i formirajte u dvije dugacke spage (oko 70cm). Sredina neka bude malo deblja i prema krajevima sve tanja. Priznajem: Ni meni ne uspjeva uvjek :)
4.
Ispletite pletenicu kao u ovom mom videu prvencu: http://picasaweb.google.ch/lh/photo/K4SvAKqosEFzGt-sZetiHIqqWCoBuFedPF4Q7Qz7z6Y?feat=directlink
5.
Ostavite pletenicu jos oko 30 min. neka naraste. Premazite jednim zumanjkom u koji ste stavili zlicu tecnog vrhnja (radi sjaja).
6.
Pecite ju u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko 40 min. Mozete provjerit sa kucanjem u pletenicu sa donje strane. Ako zvuci suplje, gotova je!
Posluživanje
Ukusna je i topla i hladna….moze se zamrznuti kao i mnoge druge kifle i odlicna je i sutra dan. Savjetujem vam da probate prvo male pletenice plesti, lakse je… pa onda pokusajte veliku. Ah da, da napomenem, ovo na slikama sto vidite je od duple mjere pletenice. Dobila sam 1 veliku i 4 male.
Moj favorit kako ju papati: namazati snitu sa maslacem i marmeladom od jagoda ili sljiva…mmmm :-))
Dobar tek :-)
coolinarika.com


EmoticonEmoticon