četvrtak, 28. srpnja 2016.

3 U JEDNOM: ŠLJIVE U SIRUPU,SLATKO OD ŠLJIVA I SIRUP OD ŠLJIVA :)

*Šljive u sirupu; šljive kao slatko i sirup od šljiva za za razrjeđivanje*


Sastojci
*Šljive u sirupu*
2,5 kg šljiva
1 kg šečera
2,5 dcl alkoholnog octa
5 dcl vode
6 klinčića
cimetova korica
limunova korica
Slatko od šljiva
1 kg šljiva
1, kg šećera
2 dcl vode
1 limun
Sirovi sirup od šljiva
na 1 l dobivene mase zrelih šljiva
2kg šečera
ja ne stavjm limunsku kiselinu
ali vi možete ako se bojite kvarenja

Priprema
1.
_*ŠLJIVE U SIRUPU*_
2.
Velike zdrave i oprane šljive nabodite čačkalicom i prelijte prokuhanom još kipućom mješavinom octa, vode šećera, klinčića, cimetove i limunove korice te ostavite da odstoji preko noći.
3.
Drugi dan sve zajedno kuhajte dok se šljive ne raspuknu, izvadite ih složite u staklenke. Otopinu ohladite i njome prelijte šljive, zatvorite i spremite na hladno.
4.
Može stajati do 5 mjeseci.

SLATKO OD ŠLJIVA
5.
Treba odabrati veće šljive kojima se koštice kakše odvajaju od mesa šljive. Oprati očistit ih i preliti kipućim sirupom od šečera i 2 dcl vode, teo staviti stajati 3-4 sata.
6.
Ponovno zakuhati te skidati pjenu, dodati limun na kolutove i dodati šipku vanilije kuhati još pola sata ostaviti daljnjih 8-12h. Prekriti namoćenom krpom i ostaviti da se hladi. Slatko staviti u tegle i paziti da iznad šljiva uvijek bude sok. Tegle zatvoriti celofanom ili originalnim zatvaračem.

SIROVI SIRUP OD ŠLJIVA
7.
Šljive moraju biti zrele i oprati ih te odvojiti od koštica i peteljki i pustiti preko noći da puste sok.
8.
Drugi dan ih protisnuti kroz sito ili cjediljku. Na svaku litru dobivene smjese tj. kaše dodati 2 kg šečera. Miješati 2 sata i onda uliti sok u boce po mogućnosti tamnije.http://www.coolinarika.com/recept/visnje-s-maraskinom Ili pogledajte i ovdje na hladan način kako radim višnje sirup pod točkom 6 ovog recepta
Recept slatko od šljiva je iz ove moje tekice a izvorno iz Nade 1985g dok je sirup za sok na hladan naćin slično kao i višnje a u teglici sam spremila šljive u sirupu za zimu da imam za kolače i to sam si eksperiment napravila ali sam sigurna da će biti o.k.
Posluživanje
Voće od kojeg e proizvodi voćni sok mora imati aromu i dobar odnos šečera i kiseline. Ne smije imati mnogo taninskih tvari. Za konzerviranje sokova mogu se upotrijebiti razne vrste boca, važno je da nemaju nikakvih mirisa. Preporučuju se one od tamnijeg stakla, jer se u njima bolje očuvaju vitamini. Ako niste sigurni u sirup dodajte vrećicu ili 1/2 limunske kiseline jer ja sam napravila manju količinu i kad otvorim jednu bociu kod mene se brzo potroši a ako kod vas duže traje držite u frižideru načetu bocu da se ne pokvari, jedino ako stavite konzervans ne treba
Izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon