subota, 30. srpnja 2016.

LJUTENICA

Pre par godina zatražih recept za ljutenicu od svoje svekrve, ona ga izdiktira, ja napravim, dragi proba i kaže - Nije ljuto! E ja ga onda zaljutim!


Sastojci
1 kg crvene paprike, što mesnatije
1/2 kg ljutih crvenih papričica, onih dugačkih
1/2 kg šargarepe
1,5 dcl ulja
5 čena belog luka
2 lista lovora
so i biber po ukusu
5 kašika običnog sirćeta /ocat

Priprema
1.
Papriku oprati, obrisati i staviti da se peče (roštilj, plotna, rerna - kako god). Pečenu odmah stavljati u šerpu, poklopiti i ostaviti da se ohladi i dobro potpari kako bi se lakše oljuštila. Verujem da svako ima svoj način za ovaj korak, pa tako i odradite.
2.
Papriku oguliti i očistiti od semenki. Nikako je ne prati, ispirati, na silu cediti! Samo je ostaviti da malo otkaplje a onda je staviti u blender i na kratko ga uključiti par puta. Treba da se dobije grubo mlevena smesa. Ako ste baš raspoloženi za posao, onda jednostavno svu papriku iseckajte sitno i to je to.
3.
Šargarepu očistiti i narendati na sitno rende.
4.
U šerpi zagrejati 1,5 dcl ulja, ja sam koristila suncokretovo, i dodati papriku i šargarepu. Pržiti na tihoj vatri dva-tri minuta. Beli luk iseckati na najtanje moguće listiće i dodati ga u papriku. Dodati 2 lista lovora. Kuvati uz mešanje sve dok ne ispari tečnost, ne traje to dugo, sve ukupno možda 15-20 minuta, zavisi od toga koliko je tečnosti bilo u paprikama i šargarepi.
Na kraju kuvanja dodati so, biber i obično sirće. Promešati još par puta, skinuti sa vatre i odmah sipati u prethodno zagrejane tegle. Odmah staviti poklopce, dobro ih zategnuti i sve vratiti u toplu isključenu rernu da se lagano hladi. Obično ostavim da tako prenoći i tek sutradan smestim u ostavu.
5.
Najbolje je koristiti teglice od 250-300 gr. Prilično je ljuto tako da će vam i ta jedna trajatiiiiiii....
Posluživanje
Otvorenu teglu čuvati u frižideru.
Ovako spremljenu ljutenicu možete koristiti kao namaz ili kao dodatak jelima. Ja je obavezno dodam u Urnebes salatu.
Izvor: coolinarika.com  ( sne-noklica)


EmoticonEmoticon