petak, 25. prosinca 2015.

KAKO SAMO LIJEPO IZGLEDA A UKUS JE JOŠ LJEPŠI -- PANJ TORTA



Sastojci
Za 4 kore
12 kom bjelanaca
400 g šećera
400 g mljevenih oraha
4 kašike krušnih mrvica
4 kašike brašna
za fil

12 kom žumanaca
200 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
2 kašike jake crne kafe

Priprema
1.
Za jednu koru 3 bjelanceta umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti da masa postane čvrsta i sjajna.
2.
Izmiješati orahe, krušne mrvice i brašno i dodavati u bjelanca miješajući kašikom, lagano prebacujući smjesu od dna posude prema gore, masa mora ostati čvrsta
3.
Kalup za tortu 24 cm prekriti papirom za pečenje, istresti smjesu i poravnati. Peći na 180 C 20-ak minuta
Na isti način ispeći sve 4 kore
4.

Za fil umutiti žumanca i šećer i kuvati na pari da se zgusne, povremeno miješati. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se istopi. Ostaviti da se ohladi pa umiješati umućen margarin. Filovati kore i tankom slojem premazati okolo.
5.
Sa bijelom fondan masom prekriti tortu, od smeđe mase praviti oblike i lijepiti na tortu.
6.
Oštrim nožem odrezati višak uz ivicu torte
7.
Čačkalicom išarati udubljenja po kori
8.
Istopiti malo čokolade i ulja pa četkicom napraviti kružne pokrete po površini torte

www.coolinarika.com


EmoticonEmoticon