petak, 25. prosinca 2015.

JAFA TORTA

Ovo je samo naizgled komplikovan recept, medjutim reč je o torti koja se jako brzo sprema, samo je potrebno malo vremena dok se kompletno stegne i bude spremna za sečenje i serviranje. Ko voli Jafa keks, voleće i ovu tortu zbog neodoljive kombinacije ukusa čokolade i pomorandže!

SASTOJCI
300gr Pti ber keksa
250gr oraha
350gr prah šećera
600gr putera
1200ml Next soka od pomorandže
1 kašika nemasnog kakao praha
100gr kandirane kore od pomorandže
2 pudinga od vanile
1 kutija Jafa keksa
200gr čokolade za kuvanje
2 pudinga od čokolade
2 jajeta
500ml mleka
2 kesice želatina Dr Oetker
4 kesice preliva za tortu Dr Oetker
aroma pomorandže


PRIPREMA
Keks i orah samleti i u suvo pomešati sa kašikom kakaa i 100gr prah šećera. Zamesiti testo sa 250gr putera i 100ml soka od pomorandže. Okrugli kalup za tortu (R 26cm) namazati puterom i obložiti peki papirom. Testo izručiti u kalup i dobro pritisnuti na dno da nema vazduha. Preko testa posuti kandiranu koru pomorandže.

Skuvati 2 pudinga od vanile sa 100gr prah šećera i 500ml soka od pomorandže. Kada se malo prohladio skuvani puding, sipati ga preko testa i izravnati nožem.

Jafa keks potapati u 200ml soka od pomorandže i redjati u krug po torti.

 Skuvati krem od 2 cela jajeta, 100gr čokolade, 100gr prah šećera, 2 pudinga od čokolade i 500ml mleka i dobro ga ohladiti. Za to vreme penasto umutiti 250gr putera. Rastopiti 2 kesice želatina prema uputstvu s kesice.Ohladjeni krem polako dodavati u umućeni puter uz neprestano mešanje mikserom na najvećoj brzini. Na kraju u gotov krem dodati rastopljeni želatin uz mešanje. Krem presuti u kalup i izglačati nožem.

4 Kesice preliva za tortu skuvati sa 400ml soka od pomorandže, 50gr prah šećera i po ukusu dodati aromu pomorandže i kao što je objašnjeno na uputstvu na kesici NIKAKO NE SME DA PROKLJUČA! Kada se preliv rashladio, sipati ga na tortu.

Napraviti čvrstu glazuru od 100gr čokolade i 100gr putera i preliti na tortu. Ostaviti najmanje jednu noć u frižideru i tek onda skinuti kalup.

POSLUZIVANJE
Ja sam moju tortu ukrasila žele voćem i kandiranom korom pomorandže. Vama prepuštam taj najlepši deo posla. Prijatno!

Izvor:http://www.coolinarika.com/


EmoticonEmoticon