četvrtak, 31. ožujka 2016.

NE MOGU VAM OPISATI KOLIKO ME ODUŠEVILA OVA PITA.. ZA RUČKOM SE TRAŽIO ZALOGAJ VIŠE - "MESNA PITA SA KROMPIROM I TAJNIM SASTOJKOM

Ovo je još jedan iscunjan recept sa interneta, ali doradjen količinama i tajnim sastojkom Veoma je ukusno jelo, sito, što bi rekli izdašno…ako to podrazumeva sa malo nahraniti puno �� .

Sastojci:
Kore:
    ½ kg tankih kora za pitu
    malo ulja za polivanje kora
Fil:
    ½ kg svinjskog mlevenog mesa
    3 srednje glavice luka
    5 srednjih krompira
      2 kašike ajvara (ako nema ne mora)
    ½ kašikice bibera

    1kašikica šećera
    3 – 4 kašikice vegete
Sirup:
    3 jajeta
    1 dcl ulja
    1ravna kašikica soli
    1 jogurt od 2dcl
    2 dcl kisele vode

Priprema:
    Za početak, na malo ulja izdinstamo sitno iseckani crni luk. Dodamo na to mleveno meso i ostavimo da se dinsta dok meso ne pobeli i još malo. Tek tada dodamo ajvar i začine i još malo dinstamo, sveukupno 20 – 25 minuta je dovoljno.
    Dok se meso dinsta, očistimo i narendamo krompir na krupno rende. Meso ne moramo skidati sa vatre, nego tamo još umešamo narendani krompir. Mešamo sve dok se masa lepo ne sjedini.

    Nauljimo tepsiju, neke srednje veličine,  uzmemo jednu koru, presavijemo je, stavimo na dno i malo poprskamo uljem. Zatim sa još jednom korom isto ponovimo i na tu drugu pospemo malo fila. Zatim stavimo jednu koru, pa opet fil i sve tako redom dok ne istrošimo fil. Od gore ostaje dve smotane po pola kore i izmedju poprskane uljem.
Odmah zatim (pre pečenja), umutimo sirup, može baš po nekom redu koji je napisan, dobro izmiksamo. Filovane kore isečemo na parčad, pravougaonike, kvadratiće ili već neke druge oblike :) i sipamo sirup na ta prosečena mesta, a na kraju i od gore. Odmah da kažem, nemojte se uplašiti ako od gore plivucka još sirupa, upiće se skroz dok se bude peklo.
    Tako preliveno ostavimo pola satićka da stoji kako bi kore upile što više sirupa i tek onda na pečenje 200˚C pa dok ne porumeni, što bude još nekih pola sata. Kada je pečeno, ponovo malo iseckamo po prethodnim tragovima i serviramo blago prohladjeno. Mi smo uživali a vi – probajte!
P.S: za sada samo fotka gotovog jela, dodaću ostale fotografije kada budem ponovo pravila :)
Prijatno!


EmoticonEmoticon