četvrtak, 31. ožujka 2016.

KARAMEL SLADOLED-DOMAĆI A KAO DA JE IZ NAJBOLJE SLASTIČARNE

Sladoledu ne znam odoljeti, a kad je u pitanju karamel, situacija je još teža. Stoga nisam dugo čekala isprobati ovaj recept i nisam se dala obeshrabriti činjenicom da nemam stroj za sladoled.


Sastojci
300 g šećera
500 ml svježeg slatkog vrhnja
1/4 žličice fleur de sel (možete izostaviti)
1/2 žličice ekstrakta vanilije
250 ml mlijeka
3 jaja

Priprema
1.
Zagrijavajte 200 g šećera u dubokoj tavi debljeg dna da se otopi – u početku miješajte vilicom ili kuhačom da se šećer ravnomjerno zagrije, kad se počne topiti prestanite miješati dok se sav ne otopi i dobije zlatnu-karamel boju.
2.
Ulijte 300 ml vrhnja u otopljeni šećer – pazite jer će prskati. Nastavite kuhati miješajući neprekidno drvenom kuhačom dok se sav karamelizirani šećer ne otopi. Pretresite u zdjelu, u miješajte ekstrakt vanilije i sol, i ostavite da se ohladi (imala sam par komadića koji se nikako nisu htjeli istopiti pa sam onda karamel procijedila da ih odstranim).
3.
Stavite mlijeko i preostalo vrhnje (200 ml) sa 100 g šećera u posudu i zagrijte do vrenja.
4.
Lagano pjenjačom razmutite jaja pa ulijte u tankom mlazom polovicu vrućeg mlijeka s vrhnjem neprestano miješajući pjenjačom. Vratite sve u posudu s ostatkom mlijeka i vrhnja i opet zagrijavajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati – ne smije provreti, već dostići oko 80°C.
5.
Procijedite kremu kroz mrežasto cjedilo i pomiješajte s ohlađenim karamelom.
6.
Ohladite dobro ovako pripremljenu smjesu u hladnjaku, par sati.
7.
Ako imate stroj za sladoled, ulijte dobro ohlađenu smjesu i radite po uputama za vaš stroj. Prebacite sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
8.
Ako nemate stroj za sladoled (kao ja), ulijte smjesu u posudu pogodnu za zamrzavanje, dobro zatvorite i hladite u zamrzivaču dok se ne stisne (promiješajte vilicom otprilike sva 2-3 sata). I ovako ručno rađen, bez stroja, sladoled je bio savršeno mekan i kremast, nakon što se hladio cijelo poslijepodne i noć u zamrzivaču.
Izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon