petak, 18. ožujka 2016.

FARBANJE USKRŠNJIH JAJA SVILOM - SUPER LAGAN I EFEKTAN NAČIN FARBANJA JAJA

Ideja za Uskrs nikada dosta. Uskrs je jedan od najšarenijih i najlepših verskih praznika – pogotovo što nam stiže kada i proleće, i pravo je osveženje nakon duge i tmurne zime. Ono što ćemo vam danas predstaviti kao ideju za farbanje jaja jeste farbanje jaja sa svilom.

Ovo je super-laka ideja i veoma efektna i sve što će vam biti potrebno jeste komad svile u šarenolikom dezenu. Kako da pronađete ono što vam treba? Odete u prodavnicu, i kupite najkičastiju i najšareniju (koju nikada u životu ne biste obukli) kravatu, ešarpu, ili nešto treće. Jedino o čemu morate da vodite računa jeste da se radi o pravoj svili. Možda možete i da zavirite kod muža u orman i potražite nešto zanimljivo? Vodite računa da ne bude baš njegova omiljena kravata :)

Farbanje jaja sa svilom – potreban materijal
Za izradu ovih šik i zanimljivih uskršnjih jaja, biće vam potrebno sledeće:
sveža jaja
svilene kravate, marame, ešarpe ili druge vrste svile – obavezno u nekom šarenom i veselom dezenu (obratite pažnju na etiketu, mora biti 100% svila)
konac sa kojim ćete pričvrstiti svilu oko jajeta
isečeno belo platno (na veličinu da može da se umota jaje), može od stare plahte, jastučnice i sl.
šerpica, voda i sirće
Farbanje jaja sa svilom – izrada
Pripremite svilene “nepotrepštine” iz kuće ili ih nabavite u prodavnici:
Ukoliko su u pitanju kravate, tada je potrebno da ih rašijete, i da dođete do čistog svilenog materijala – bez postave i flizelina. Uklonite sav materijal koji nije svila:

Umotajte vaša uskršnja jaja u komade svile (prethodni materijal isecite na manje komade, dovoljne da se umota jedno jaje). Vodite računa, da jaja umotavate tako što se lice materijala (prava strana) prislanja uz površinu jajeta.
U zavisnosti od toga kako želite da vam šara na jajetu bude postavljanje, tako namestite i tkaninu. Možete je vezati “iza leđa”, ili “na vrhu” jajeta, na vama je izbor.
Ne brinite ukoliko je materijal malo nagužvan, to će dati posebnu čar šari na jajima:
Kada ste jaje umotali u svilu, potrebno je preko svega staviti neko obično belo platno, tkakninu. Zavežite to platno.
Umotana jaja, stavite u šerpicu sa vodom (da prekrije jaja) i dodajte 1/4 šolje sirćeta. Potom kuvajte jaja. Nakon 20 minuta, možete izvaditi jaja  i ostaviti ih u kartonu od jaja ili na nekom peškiriću da se ohlade. Kada se potpuno ohlade, odmotaje ih. Čeka vas divno iznenađenje


EmoticonEmoticon