5 RECEPATA ZA BRZU,TOPLU I UKUSNU VEČERU

Ukoliko ste bez ideje šta spremiti za večeru, a pritom očekujete i društvo, najbolje je da izaberete namirnice koje se brzo i lako pripremaju a većina ljudi ih voli. Evo nekoliko predloga za ukusnu večeru. Prijatno!
POHOVANE PALAČINKE SA PILETINOM
POTREBNO JE:
8 palačinki, 250 g piletine, 1 kašičica mešavine suvih začina, 40 g maslaca, 1 muskatni oraščić, 4-5 kiselih krastavčića, 1 paprika filet, so, biber, 100 ml kisele pavlake, ulje za prženje.
ZA POHOVANJE: 50 g brašna, 2 jaja, 80 g prezli.

PRIPREMA:
Piletinu narežite na kockice, pospite začinom, malo posolite, promešajte, pa propržite na maslacu. Kada je meso gotovo mekano, dodajte narendani muskatni oraščić, sitno seckane krastavce i papriku i kiselu pavlaku.
Na svaku palačinku stavite po kašiku fila, preklopite ih sa obe strane prema sredini, a zatim savijte. Nadevene palačinke uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezle i pržite u ulju sa svih strana do zlatnožute boje.

PILETINA SA TESTENINOM I POVRĆEM
POTREBNO JE:
200 g špageta, 400 g pilećih grudi, 3 kašike vina, 1/2 kašičice đumbira u prahu, 1 kašika suvog začina, ulje, 3 kašike soja sosa, 150 g kukuruza šećerca, 100 g boranije, 100 g crvene paprike, 100 g crnog luka, 2 čena belog luka, 100 g šargarepe, 1 kašika cvetnog meda.

PRIPREMA:
Špagete skuvajte i ocedite. Pileće belo meso narežite na rezance. Povrće očistite, operite i narežite na trakice. Boraniju i kukuruz obarite. Meso ispecite u tiganju na zagejanom ulju i izvadite sa strane. Na istom ulju propržite povrće i sitno iseckani beli luk. Kad je gotovo, vratite meso, kuvanu boraniju i kukuruz. Dodajte začin, soja sos, đumbir, med, vino i još malo prokuvajte. U polovinu pripremljenog mesa i povrća umešajte kuvane špagete, a zatim na njih rasporedite ostatak povrća i mesa, pa toplo poslužite.

OMLET OD KROMPIRA I PILETINE
POTREBNO JE:
700 g krompira, 2 praziluka, 300 g pilećeg filea, 4 jaja, 1 kašičica kima, 2 kašike seckanog peršuna, so, biber.

PRIPREMA:
Krompir ogulite, operite i kuvajte oko 25 minuta u posoljenoj vodi. Kad se krompir skuva ocedite ga, ohladite i isecite na kolutove ili kocke. Praziluk očistite, properite i narežite na tanke kolutiće, a piletinu na trakice. Zagrejte tiganj sa uljem i propržite praziluk, dodajte piletinu, posolite, pobiberite i izvadite iz tiganja. U tiganj stavite krompir, pa ga malo upržite, a zatim dodajte praziluk i piletinu i sve prelijte razmućenim jajima sa dve kašike vode, soli, biberom i kimom.

PUNJENE TORTILJE
POTREBNO JE:
10 manjih tortilja, 300 g mlevenog pilećeg mesa, 200 g kačkavalja, 1 glavica crnog luka, začini po ukusu, 100 ml vode, 500 ml paradajz soka, 5 kašika ulja.

PRIPREMA:
Sitno iseckajte crni luk, dodajte tri kašike ulja, čašu vode i suvi začin, pa dinstajte dok ne omekša. Dodajte meso, pola čaše vode i nastavite dinstanje. Kada je meso gotovo dodajte pola izrendanog kačkavalja i dosolite po ukusu. Po stolu poređajte tortilje, pa na svaku stavite jednako nadeva.
Uvijte svaku kao palačinku. Tepsiju nauljite sa ostatkom ulja, pa poslažite tortilje. Pomešajte vodu i paradajz sok i zalijte tortilje. Odozgo pospite ostatkom rendanog kačkavalja i stavite u rernu na 200 stepeni oko 20 minuta da se sve zapeče.

PILEĆE ROLNICE SA SPANAĆEM
POTREBNO JE:
1/2 kg pilećeg filea, 200 g spanaća, 3 kašike ulja, so, biber.
ZA SOS: 1 kašika ulja, 2 kašike brašna, šolja mleka.

PRIPREMA:
Obarite spanać i sitno iseckajte, a zatim začinite solju i biberom. Šnicle istanjite tučkom, posolite, pobiberite i premažite bešamel sosom koji pravite tako što na zagrejano ulje dodate brašno i polako sipate šolju mleka da se sve sjedini, sve vreme mešajući. Po bešamel sosu rasporedite spanać, zatim urolajte šnicle i učvrstite čačkalicama da se ne otvaraju. Rolnice zatim uvaljajte u brašno i na ulju propržite sa svih strana da porumene. Izvadite rolnice iz masnoće, stavite ih u rernu zagrejanu na 150 stepeni i pustite da se ispeku do kraja.
zena.blic.rs

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »