petak, 27. listopada 2017.

PROBALA SAM PEČENI KROMPIR BA BEZBROJ NAČINA AL OVAJ JE DEFINITIVNO NA VRHU LJESTVICE

Fenomenalno hrskava korica izvana, a unutra mekan, aromatiziran ruzmarinom. Umjesto
ruzmarina moze i timjan ili kadulja.

Sastojci
krompiri srednje velicine
svinjska ili guscija mast ili maslo
malo krupne morske soli
malo maslinovog ulja
1-2 zlice octa
zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
malo papra
malo cesnjaka po zelji
malo maslaca

Priprema

1.
Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta.
Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju
kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti
iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju !
2.
Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast.
Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
3.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja.
Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati.
Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
4.
Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje
napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira.
5.
Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo
krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
6.
Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta.
Posluziti toplo kao prilog.
Posluživanje
Gospodin Oliver kaze da nikako nebi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i
iskljucivo mast koristit.
Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.

Izvor: www.coolinarika.com


EmoticonEmoticon