subota, 10. prosinca 2016.

MEKANI KEKSIĆI PUNJENI MAKOM

Sastojci

    Prhko tijesto
    170 g maslaca
    300 g glatkog brašna
    100 g šećera
    1 jaje

    Nadjev od maka
    125 g mljevenog maka
    1 žličica šećera
    50 ml mlijeka
    nekoliko kapi arome ruma
    šećer u prahu za valjanje


Priprema

    1.
    Nadjev od maka

    Kao prvo pripremite nadjev od maka tako da sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma)prelijete s vrućim mlijekom i dobro izmješajte. (Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba... ali NETREBA, samo dobro izmješajte). Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.
    2.
    Prhko tijesto

    Brašno i šećer promješajte u zdjeli, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje.Zamjesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na 30 do 60 minuta.
    3.

    Pećnicu zagrijte na 180°C, a veliki plitki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
    4.
    Izrada keksića

    Tijesto podjelite na 25 kuglica veličine oraha.Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite vrhom punu žličicu hladnog nadjeva od maka . Formirajte pravilne kuglice pa ih složite na pripremljeni lim pazeći na razmak jer će se keksi tijekom pečenja raširiti.
    5.

    Kekse pecite 10-ak minuta te ih pripazite da ne potamne. Ohladite ih na rešetki, zatim ih obilno po želji uvaljajte u šećer u prahu i do upotrebe spremite u limenu kutiju.

Posluživanje

Od ove količine, dobije se 25 keksa... a do limene kutije nisu ni stigli !! ;) ;)


EmoticonEmoticon