utorak, 27. prosinca 2016.

OD DANAS DOŽIVOTNA "PLATA" ZA MAJKE TROJE I VIŠE DJECE!

U Crnoj Gori od danas se primjenjuje izmijenjeni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama, javlja Anadolu Agency (AA).
Crna Gora: Od danas doživotna `plata` za majke troje i više djece! GALERIJA

Predviđeno je da majke koje imaju troje i više djece i 25 godina radnog staža primaju po 330 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One majke koje imaju troje i više djece i 15 godina i prijavljene su Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 eura. Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće mjesečnu naknadu od 193 eura.

Žena koja ispunjava uslov za naknadu, moraće da se odluči između naknade i plate, odnosno naknade i penzije. To znači da se ne može primati i plata i naknada, odnosno penzija i naknada.

U cilju što bolje primjene zakona, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je propisalo pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je u pitanju doživotna naknada za majke troje i više djece. Prilikom dostavljanja dokumenata, majke troje i više djece su u obavezi da predaju izvode iz matične knjige rođenih djece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje, kao i dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko sedam hiljada žena u Crnoj Gori može ostvariti pravo na doživotnu naknadu.

(Anadolija)


EmoticonEmoticon