ponedjeljak, 24. travnja 2017.

OVO JE SUROVA ISTINA O CARSKOM REZU

Carski rez je postao mega popularan, čini se da broj porođaja carskim rezom veoma brzo raste i mnoge žene se iskreno izjašnjavaju da žele da se porode na taj način.
 
Izgleda im lakše i jednostavnije da ne dožive bol i ne pucaju, a šivenje im svakako ne gine. Zašto sve to ne preskočiti i lijepo zakazati carski rez. Kao da niko ne razmišlja da je u pitanju operacija, piše “Ringeraja“…

A kada krene “rat” između majki koje su se porodile prirodnim putem i “carica”, ove prve obično viknu “Pa ti ni ne znaš kako porođaj boli!”.

Oh da, ne znam, vjerujte mi, i vi nemate pojma kako carski rez boli.

Tu misteriju je nedavno pokušala da razotkrije majka Ray Lee koja je na Facebooku objavila sliku svog carskog reza, dajući na znanje mnogim majkama kako je carski rez sve samo ne jednostavniji način porođaja.

“Znate li vi uopšte šta znači carski rez? Deset i više centimetara dugačak rez kroz koji izvuku vašu bebu, a prije toga presijeku sve slojeve materice i vaše organe doslovno pomjere da ne smetaju. Vjerujte da to nije način na koji sam zamišljala dolazak svog sina”, napisala je ova majka uz svoje iskustvo sa oporavkom.

Niste ni svjesni koliko vašem tijelu trebaju trbušni mišići. A kada imate ovakav rez treba da znate da danima nećete moći da se okrenete i uradite gomilu stvari za koje inače nesvjesno koristite stomak. Kada se samo sjetim tog prvog dana u bolnici. Druge porodilje šetaju po bolnici, a ja ležim u krevetu nepokretna.
A kada vam sestre kažu da morate ustati da se istuširate, ne možete da vjerujete da ste sposobni za to! Bol je neizdrživ – osjećate probadanje ne samo u predjelu reza, već mnogo, mnogo dublje.

Za samo jedan okret, kako bi ste podojile vaše dijete potrebno vam je ne nekoliko minuta i decilitri znoja da savladate taj napor.

E sad, zamislite da vas pošalju na neku običnu operaciju, a po izlasku iz sale vas čekaju sa malom bebom i kažu vam da se od sada morate brinuti o njoj i pored toga što osjećate nevjerovatnu bol. E baš to vam je carski rez!

Izvor: ringeraja


EmoticonEmoticon