ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

ROLOVANO PILEĆE MESO - DETALJAN RECEPT

Rolovano meso je veoma dekorativno za serviranje...kombinacije vise vrsta mesa i suvomesnih djakonija daju sasvim nove ukuse...Broj kombinacija zavisi samo od maste...
Sastojci

    Mere
    1 kasicica = 1 tsp = 7 ml
    1 kasika = 1 Tbsp = 15 ml
    1 solja = 1 cup = 250 ml

    Meso i...
    oko 600 g piletine od bataka i karabataka
    (2 komada mesa)
    oko 300 g svinjskog karea (bez kosti)
    oko 100 g špeka
    oko 200 g slanine

    Zacini i jos...
    2 stapa praziluka
    1 kasika Vegete
    4 kasike senfa
    1 kasicica bibera
    1 kasika cornstarch (ili gustina)
    oko 1 solja temeljca
    1 kasika Half & Half(pavlake za kuvanje 10%)
    ili
    1 kasika milerama



Priprema

    1.

    Pileci batak i karabatak ocistiti od koze i izvaditi kosti tako da meso ostane u jednom komadu...

    
    2.

    Meso dobro rastanjiti/izlupati...

    Za ovo je najbolje koristiti kesu za zamrzivac da ne bi prstalo okolo...
    3.

    Svinjske snicle takodje lepo izlupati i rastanjiti...

    Ja sam koristila peameal bacon - usoljeno/salamureno meso od karea bez kostiju...
    4.

    Slaninu narezati na tanke snite...
    5.

    Praziluk oprati, ocistiti i iseci na tanke kolutove...

    Rolovanje...
    1.

    Pilecu sniclu premazati tanko jednom kasikom senfa...posuti truncicom Vegete i bibera...

    Na nju staviti svinjski kare, i pobiberiti...

    sve prekriti špekom...i na kraju staviti komadice slanine...

    
    2.

    Meso cvrsto urolati i vezati koncem...
    3.

    Ponoviti sve pod 1 i 2  i sa drugim komadom piletine...

    Pecenje…
    1.

    Na dno vatrostalnog pekaca staviti praziluk...prekriti ga sa par listova slanine...

    
    2.

    Poloziti obe urolane snicle na praziluk...prekriti ih komadima slanine...pobiberiti...
    3.

    Doliti temeljca/pilece supe...ili obicne vode sa malo Vegete...
    4.

    Poklopiti (ili prekriti folijom), pa staviti da se pece na 350 F oko 1 sat...

    Povremeno otklapiti, i prelivati meso...Po potrebi doliti jos malo supe...

    Pred sam kraj pecenja skinuti poklopac/foliju i dopeci do kraja da dobije lepu koricu...
    5.

    Gotovo izvaditi na tanjir za serviranje i izrezati na komade oko 3 cm sirine...

    Gravy / sos za prelivanje...
    1.

    U plehu od pecenja viljuskom ispasirati luk i slaninu koja je ostala na dnu...

    Prebaciti sve u manju serpicu, dodati vegetu (probati)...preostale dve kasike senfa, biber, cornstarch/gustin...Kuvati na laganoj vatri kao i svaki sos, mesajuci...Ukoliko vam se ucini previse gusto, doliti jos malo supe...Pred sam kraj dodati krem/pavlaku/mileram...
    2.

    Sa malo ovog sosa preliti meso na tanjiru za serviranje...Ostatak servirati posebno, da se moze dodavati u tanjir prema zelji...

Posluživanje

Uz ovo meso ja sam posluzila restovani krompir sa prazilukom...ali i svaki drugi prilog od povrca, pirinca ili krompira bi bio dobar...


EmoticonEmoticon