nedjelja, 27. studenoga 2016.

ISKUSTVO ŽENE KOJA JE USPEŠNO SMRŠALA: KAKO SAM IZGUBILA 40 KILOGRAMA I JELA SVE ŠTO VOLIM?!


Kira Otavej od ranog detinjstva borila se sa suvišnim kilogramima. Nakon završetka srednje škole odlučila je da postane poslastičarka. Nakon gubitka poslastičarskog posla iz snova prepustila se tuzi koju je pokušavala umiriti hranom. Tugu zbog gubitka posla Kira Otavej “terala” je sladoledima, slatkišima i svom ostalom procesiranom hranom koja bi joj došla pod ruku. Onda je prvi put nakon dugo vremena stala na vagu prvi put i kada je shvatila da ima 100 kilograma nešto se u njoj “prelomilo”. Istog trenutka navukla je na sebe trenirku i krenula u šetnju – to je obeležilo početak njenog mršavljenja. Ubrzo je spoznala da je emocionalno prejedanje uzrok njene prekomerne težine i ako želi da izgubi kilograme mora da se na ‘zdraviji’ način nosi s problemima u svom životu.
Na jednoj radionici naučila je da ne mora opsesivno brojati kalorije nego mora da se fokusira na nutritivnu vrednost hrane koju unosi u organizam. Pre bi na poslu jela kolače koje je spremala uz izgovor da svaki mora probati, ali onda se rešila te loše navike. U 2 godine izgubila je 40 kilograma, a ovo su saveti koje želi da podeliti sa svima koji imaju problema s prekomernom telesnom težinom.
1. Prepoznajte uzrok svog prejedanja. Dok ne spoznate problem zbog kojeg previše jedete nećete uspešno smršati jer će se tvrdoglavi kilogrami uvek vraćati.
2. Držite se metoda 3+2 (3 velika obroka dnevno i 2 manja). Tako ćete uvek biti siti tookom celog dana i nećete osećati potrebu za dodatnom hranom.
3. Prestanite da brojite kalorije na deklaracijama i usredotočite se na brojanje nutrijenata. To je puno važnije i dokle god se vaša deta sastoji od zdrave ishrane koju kombinujete uz fizičku aktivnost i vežbanje, sigurno ćete smršati.
4. Pronađite podršku. Poverite se prijateljima i porodici kako bi vam oni mogli biti podrška tokom mršavljenja. Ponekad ljudi zbog nerazumevanja loše reagiraju u određenim situacijama pa će vas npr. na večeri siliti da jedete nešto što ste izbacili iz ishrane uz argument “da vam kile ionako dobro stoje”. Objasnite im da želite da smršate zbog svog zdravlja, a ne zbog izgleda i onda ćete izbeći ovakve situacije.
5. Počastite se hranom koju volite. Međutim, nemojte to nazivati ‘varanjem na dijeti’ jer uz hranu ne smete vezati negativne konotacije. Ona nije zlo, ona je tu kako bi vam pomogla da budete što zdraviji, a istovremeno uživate. Priuštite jedan ‘slobodan’ obrok nedeljno i krenite dalje.
6. Ne izbegavajte slatko. S obzirom na to da sam poslastičarka, trebalo mi je dugo da naučim da kontrolišem svoju zavisnost od šećera. Sada razumem da svakome ponekad treba nešto slatko. Važno je naći balans između potrebe i unošenja slatkog. To je, na kraju, produktivnije od potpunog odricanja


EmoticonEmoticon