subota, 19. studenoga 2016.

3 OSNOVNA PRAVILA ZA ODRŽAVANJE KUĆNOG BILJA PREKO ZIME

Tokom zimskih mjeseci, rast većine kućnih biljaka usporava pa je najbolje i zalijevanje svesti na minimum do proljeća. Prilikom dodavanja vode, uvjerite se da je zemlja suva te imajte na umu da ne smijete dodavati veće količine vode (da biljka ne bi “plivala” u njoj). Nema potrebe da hranite biljku koja “odmara”.

Pomjerite biljke od radijatora

Biljke vole ujednačenu temperaturu, a ne pregrijanu prostoriju čija temperatura dramatično pada tokom noći. Iz ovog razloga izbjegavajte postavljanje biljaka na sims, jer će im tu biti hladno noću. Ako je moguće, biljke udaljite od radijatora, jer on može uzrokovati štetu na njima.


Optimizujte okolinu

Poznavanje iz kojeg ambijenta određena biljka dolazi pomoći će vam i da stvorite najbolje uslove. Primjera radi, kod biljaka čije je prirodno stanište tropska klima, najbolje je da tacnu ispod saksije napunite vodom i pijeskom ili da ih češće špricate vodom (kako biste stvorili vlažnije stanište). Ciklame i azeleje nisu za visoke temperature dok, s druge stane, ljubičicama više temperature odgovaraju. Palme je najbolje držati u rashlađenim prostorijama.


Redovno ih održavajte

Maksimalno jednom sedmično čistite prašinu s lišća vaših biljaka pomoću mekane krpe, a zatim ga i prebrišite vlažnom krpom. Vaša biljka će izgledati ljepše, biće zdravija, a produžićete i njen životni vijek.


EmoticonEmoticon