Svaka domaćica ima svoju tajnu pripreme tijesta, ali se često dešava da savjet prijateljice ili komšinice bude od koristi i nije na odmet da se iskoristi. Ovo tijesto je zaista mekano. Ono je vazdušasto, lako i veoma ukusno.
Od ovog tijesta može se peći apsolutno sve: piroške, kiflice, pica… I uvijek će uspjeti. Probajte.
Za pripremu takvog tijesta biće potrebno:
– 1 čaša kefira (180-200 ml)
– 0.5 čaše ulja
– 1 kesica (11 gr) suhog kvasca
– 1 kafena kašičica soli
– 1 supena kašika šećera
– 3 čaše brašna
Priprema:
Kefir pomiješati sa uljem i malo ugrijati, da bude toplo. Dodati so i šećer i promješati.
Kvasac pomješati sa prosijanim brašnom i dodati u prethodnu smjesu.
Sve promješati kašikom, prekriti alu folijom ili krpom i ostaviti na toplo mjesto na 30 minuta.
Za to vrijeme tijesto će se u obimu uvećati 3 puta. Ako mislite da za to vrijeme tijesto nije dovoljno nadošlo, ne sekirajte se, ono će se podići za vrijeme pečenja.
Ove piroške sam pravila po ovom receptu
EmoticonEmoticon